Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ «ΑΝΕΒΑΖΕΙ» ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!

Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει, ότι η ισορροπημένη διατροφή, συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του άγχους και επηρεάζει θετικά τη διάθεση.

Τι πρέπει, λοιπόν, να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή;

  1. Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, για να επιτευχθεί η αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, η οποία συμβάλλει στη χαλάρωση και στην καλή διάθεση. Ξηρούς καρπούς, σπόρους, προϊόντα σόγιας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγό, γαλακτοκομικά, φασόλια, φακές.
  2. «Έξυπνους» υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά που προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.
  3. Ισορροπημένο πρωινό, το οποίο αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, άπαχη πρωτεΐνη και φρέσκες τροφές.
  4. Ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω της αντικαταθλιπτικής τους δράσης. Περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, στα καρύδια, στο λιναρόσπορο.
  5. Προβιοτικά. Αποτελούν φιλικά για το έντερο βακτήρια. Βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων των αγχωδών διαταραχών και της κατάθλιψης. Περιέχονται στο παραδοσιακό γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξινόγαλα.
  6. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα Β12 που περιέχεται στο κρέας, στο αυγό, στα γαλακτοκομικά, στα θαλασσινά και φυλλικό οξύ που περιέχεται στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα όσπρια.
  7. Βιταμίνη D.  Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν το σπουδαίο ρόλο της, στη μείωση της εμφάνισης κατάθλιψης. Προσλαμβάνεται κυρίως, μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα, με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D αποτελούν τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλα), το αυγό και το βοδινό συκώτι.
  8. Σελήνιο. Aποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στα θαλασσινά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στο άπαχο κρέας.
  9. Μαγνήσιο. Η ανεπάρκειά του προκαλεί νευρικότητα και ανησυχία. Περιέχεται στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στους ηλιόσπορους, στα αποξηραμένα σύκα, στο αβοκάντο και στη μπανάνα.