ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει πολλές από τις συνήθειες των ανθρώπων, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι διατροφικές. Βέβαια, αν και σε καιρό κρίσης θα περίμενε κανείς ότι το βάρος θα μειωνόταν , οι έρευνες καταγράφουν αύξηση της παχυσαρκίας. Η έλλειψη χρημάτων οδηγεί σε πιο φθηνές διατροφικές επιλογές, πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη, θερμίδες και κενές σε θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι λόγω του άγχους οδηγούνται σε υπερκατανάλωση φαγητού, χρησιμοποιώντας το λανθασμένα ως ηρεμιστικό και μέσο επίλυσης των προβλημάτων τους. Επιπλέον η υγιεινή διατροφή για τους περισσότερους , έχει συνδεθεί με το υψηλό κόστος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να τρέφεστε υγιεινά χωρίς να επιβαρύνετε την τσέπη σας.

  1. Κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα τρόφιμα της εβδομάδας, για να αποφύγετε τις σπατάλες.
  2. Αξιοποιήστε το φαγητό της προηγούμενης μέρας. Για παράδειγμα, με το κοτόπουλο που περίσσεψε , φτιάξτε ένα σάντουιτς για τη δουλειά ή προσθέστε το στη βραδινή σαλάτα.
  3. Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής που είναι πιο οικονομικά.
  4. Ετοιμάστε σνακ από το σπίτι (τοστ, φρουτοσαλάτα, στικ λαχανικών).
  5. Καταναλώστε 1-2 φορές όσπρια μέσα στην εβδομάδα. Συνδυάστε τα με δημητριακά και εξασφαλίστε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, παρόμοια του κρέατος.
  6. Εντάξτε στη διατροφή σας ανάλατους , ωμούς ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι θρεπτικοί και συμβάλλουν στον έλεγχο της πείνας.
  7. Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε τα πουλερικά που είναι φθηνότερα.
  8. Μην υποτιμάτε τα μικρά φρέσκα ψάρια (σαρδέλα, γαύρο). Αν πάλι δεν τα προτιμάτε, η επόμενη εναλλακτική είναι τα κατεψυγμένα ψάρια, που αποτελούν πιο φθηνή επιλογή.

Τέλος, αντιμετωπίστε την κρίση ως ευκαιρία να αναθεωρήσετε τις επιλογές και τις προτεραιότητές σας στον τρόπο ζωής σας.