Το Ρόδι

Το ρόδι καλλιεργήθηκε κατά το παρελθόν κυρίως στην Ινδία, στο Ιράν και στην Αρμενία, όμως τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως στους Νομούς Αργολίδας, Ηλείας, Λάρισας, Ξάνθης, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας, αιωνιότητας και καλοτυχίας,

γι’ αυτό στους γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια.

Έχει υψηλή θρεπτική αξία και πολυάριθμα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί και ως σούπερ τροφή (super food). Τα 100 γρ. ροδιού μας προσφέρουν 83 θερμίδες, 19 γρ. υδατάνθρακες, 2 γρ. πρωτεΐνης, ελάχιστη ποσότητα λίπους μόλις 1 γρ. και 4 γρ. φυτικές ίνες.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος και αξιόλογες ποσότητες καλίου. Έχει αντιοξειδωτική δράση, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και πιο συγκεκριμένα σε ανθοκυανίνες. Από έρευνες έχει φανεί ότι ο χυμός ροδιού έχει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της περιεκτικότητας του σε ανθοκυανίνες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού βοηθάει στη μείωση της συγκέντρωσης της κακής χοληστερόλης (LDL). Επιπρόσθετα, λόγω της μεγάλης ποσότητας καλίου που περιέχει, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη  λόγω της ικανότητας καταστροφής των καρκινικών κυττάρων, αλλά απαιτούνται περαιτέρω εργαστηριακές έρευνες για να αποδειχθεί. Οπότε, θα ήταν αρκετά ευεργετικό να το εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας.

*Μόνο τα άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να το αποφεύγουν, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο.