burger μανιταριών

Burger μανιταριών

Ένα burger μανιταριών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στό σύνηθες burger κρέατος που μπορεί σας προσφέρει πολλά διατροφικά οφέλη.

Οι συνταγές πολλές αλλά η λογική είναι πάντα η ίδια. Παρασκευάζονται από μείξη μανιταριών, λαχανικών αλλά και άλλων υλικών και σερβίρονται στα γνωστά σε όλους μας ψωμάκια για burger.

Τα μανιτάρια γενικά είναι λαχανικά γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν επίσης βιταμίνη D, που βοηθά στην βελτίωση της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ορισμένες έρευνεςκαταδεικνύουν πως τα μανιτάρια ενδεχομένως βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακλα νοσήματα, του σακχαρώδη διαβήτη αλλά και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Απολαύστε λοιπόν τα burger μανιταριών ως μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή!

Υλικά που θα χρειαστείτε για το burger μανιταριών

Για τα μπιφτέκια
  • 400 gr. ποικιλία μανιταριών φρέσκα (champignon, portobello, πλευρώτους)
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
Για το Burger
  • 4 φέτες κίτρινο τυρί νηστίσιμο
  • ελαιόλαδο
  • 4 ψωμάκια ολικής αλέσεως για burger
  • ντομάτα σε ροδέλες
  • φύλλα μαρουλιού
  • κρεμμύδια σε ροδέλες
Dressing αβοκάντου
  • 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπα στυμμένο λεμόνι ή λάιμ
  • 3-4 κουταλιές νερό
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι

Καθαρίζετε το αβοκάντο και το τοποθετείτε στο μπλέντερ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Πώς να φτιάξετε τα burger μανιταριών

  1. Σοτάρετε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο τα μανιτάρια. Μόλις βγάλουν τα υγρά τους χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να στεγνώσουν.
  2. Μεταφέρετε τα μανιτάρια σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε.
  3. Βάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά το αλάτι, το πιπέρι, το κόκκινο γλυκό πιπέρι, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά.
  4. Πλάθετε το μίγμα σε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα βάζετε στο ψυγείο για μια ώρα.
  5. Πριν βγάλετε τα μπιφτέκια από το ψυγείο:
    – Ετοιμάζετε την sauce αβοκάντο.
    – Αχνίζετε τα κρεμμύδια στο τηγάνι. Μόλις βγάλουν τα υγρά τους χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να καραμελώσουν.
  6. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι γκριλ ψήνετε τα μπιφτέκια για 5 λεπτά από την μια πλευρά, γυρνάτε προσεκτικά, τοποθετείτε το τυρί και ψήνετε άλλα 4 λεπτά και την άλλη πλευρά.

Στο ψωμάκι της βάσης βάζετε μια κουταλιά της σούπας από το dressing αβοκάντου, έπειτα βάζετε μια φέτα ντομάτα, προσθέτετε το μπιφτέκι με το τυρί, ένα φύλλο μαρούλι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τέλος κλείνετε το burger με το ψωμάκι.

Μπορείτε να συνοδεύσετε το burger μανιταριών με μια δροσερή σαλάτα. Καλή σας όρεξη!

Σας άρεσε η συνταγή για το burger μανιταριών;

Δείτε άλλες πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές στην ενότητα Συνταγές της ιστοσελίδας μου.

Μοιράσου το: