Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

  • 1ος πίνακας για μονήρη κύηση
5130

*Οι υπολογισμοί υποθέτουν μια αύξηση 0,5-2kg στο πρώτο τρίμηνο

  • 2ος πίνακας για δίδυμη κύηση
5131

Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και η κάθε γυναίκα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση. Παράγοντες όπως το βάρος πριν την εγκυμοσύνη, η κατακράτηση υγρών, οι πολύδυμες κυήσεις, η πρωινή αδιαθεσία ή το μέγεθος του μωρού θα μπορούσαν να την επηρεάσουν.Η μεγαλύτερη μεταβολή βάρους συμβαίνει κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, καθώς αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία οι ενεργειακές ανάγκες της εγκυμονούσας αυξάνονται.

Όπως παρατηρείτε και στους πίνακες η αύξηση του βάρους είναι φυσιολογική και απαραίτητη αρκεί να μην ξεπερνά τα επιθυμητά όρια. Η υπερβολική και απότομη προσθήκη κιλών κατά την εγκυμοσύνη, έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Δεν υπάρχει λόγος να αυξήσετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε στο βαθμό του να «τρώτε για δύο» , καθώς αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε παραπανίσια κιλά που δεν χρειάζεστε.Είναι προτιμότερο να εστιάσετε περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα του φαγητού για να καλύψετε αποτελεσματικά τις υψηλές θρεπτικές ανάγκες σας. Όπως και η μειωμένη πρόσληψη βάρους ενέχει κινδύνους τόσο για τη μητέρα αλλά για το παιδί. Θα ήταν ωφέλιμο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο σχετικά με τον προσωπικό σας στόχο αύξησης βάρους και τη σύνταξη ενός πλάνου διατροφής που να καλύπτει τις μεταβαλλόμενες διατροφικές σας ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τέλος η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι κατάλληλη για απώλεια βάρους διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανεπαρκούς λήψης θρεπτικών συστατικών και θα επηρεαστεί τόσο η μέλλουσα μητέρα, όσο και το έμβρυο. Είναι προτιμότερο, εφόσον κρίνεται απαραίτητο ,η απώλεια βάρους να συμβεί πριν την εγκυμοσύνη, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι με αυστηρές και ανορθόδοξες δίαιτες. Ο Διατροφολόγος είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στην προσπάθεια αυτή.

Μοιράσου το: