Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει:
- Να καταναλώνουν ισορροπημένο πρωινό. Οι μαθητές που καταναλώνουν πλήρες πρωινό έχουν καλύτερη συγκέντρωση και απομνημόνευση.
- Να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης. Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και δυσπεψία.
- Να εντάξουν στη διατροφή τους ¨καλούς¨ υδατάνθρακες. Να προτιμάνε προϊόντα ολικής αλέσεως (ρύζι καστανό, μακαρόνια ολικής αλέσεως, όσπρια, ψωμί πολύσπορο). Να καταναλώνουν 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Να περιορίζουν την κατανάλωση της ζάχαρης.
- Να μην ξεχνάνε τα Ω-3 λιπαρά οξέα. Ενισχύουν τη συγκέντρωση και ενδυναμώνουν τη μνήμη. Πηγές: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, καρύδια, λιναρόσπορος.
- Να λαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος. Η έλλειψη τους οδηγεί σε κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Πηγές: γάλα, αυγό, συκώτι, πουλερικά, ψάρι, οστρακοειδή και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια.
- Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης. Πηγές: κόκκινο κρέας, συκώτι, αυγά, φακές.
- Να προτιμούν τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Τα επίπεδα του μειώνονται σε περιόδους άγχους. Πηγές: ξηροί καρποί και σπόροι, βρώμη, πράσινα λαχανικά, μπανάνα, σοκολάτα υγείας.