λιπομέτρηση ακριβείας

Η Λιπομέτρηση και τα μυστικά της

Η λιπομέτρηση ή αλλιώς ανάλυση σύστασης σώματος αποτελεί ένα σημαντικό μέσο αξιολόγησης του ανθρώπινου σώματος.

Το σωματικό βάρος από μόνο του, δεν αρκεί σαν δείκτης υγείας και δεν παρέχει επαρκή δεδομένα για την μεταβολική και λειτουργική υγεία ενός ανθρώπου. Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη της συνολικής υγείας εδράζεται στην κατάλληλη διατροφική στρατηγική, η οποία με την σειρά της απαιτεί περισσότερες πληροφορίες για να καταρτιστεί σωστά.

Είναι γενικά γνωστό ότι το αυξημένο ποσοστό λίπους είναι αυτό που συνδέεται με την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με την μέθοδο της λιπομέτρησης λοιπόν, έχουμε μια πρώτη εκτίμηση της υγείας αλλά και της φυσικής κατάστασης του εξεταζόμενου ώστε στην συνέχεια να διαμορφώσουμε την κατάλληλη διατροφή για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους.

Τι ακριβώς μετράει μια λιπομέτρηση

Το ανθρώπινο σώματα αποτελείται από διάφορα συστατικά.

Με μια λιπομέτρηση μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό του λίπους, το σπλαχνικό λίπος, την μυϊκή μάζα, το ποσοστό της ενυδάτωσης του οργανισμού, το βάρος των οστών κλπ.

Ανάλογα με την μέθοδο και τον εξοπλισμό, μπορούμε να έχουμε περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένα αποτελέσματα.

Πώς γίνεται μια λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

Οι πιο διαδεδομένες και ευρείας χρήσης μέθοδοι είναι η βιοηλεκτρική εμπέδηση (BIA) και η μέτρηση των δερματοπτυχών. Η δερματοπτυχομέτρηση, χρησιμοποιείται κυρίως στις περιπτώσεις αθλητών επιδόσεων.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι όπως η μέθοδος DEXA, η μέτρηση των περιφερειών του σώματος, η υποβρύχια ζύγιση και η αέρια πληθυσμογραφία. Ωστόσο, έχουν μεγάλο κόστος και δυσκολία στην εφαρμογή τους.

Λιπομέτρηση με βιοηλεκτρική εμπέδηση

Η λιπομέτρηση με βιοηλεκτρική εμπέδηση (BIA) πραγματοποιείται με ένα ειδικό μηχάνημα, τον λιπομετρητή.

Υπάρχουν διάφορα είδη λιπομετρητών ανάλογα με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων τους και τα στοιχεία που υπολογίζουν. Οι περισσότεροι λιπομετρητές έχουν μεταλλικές επιφάνειες που έρχονται σε επαφή απευθείας με το σώμα. Άλλου τύπου λιπομετρητές μπορεί να έχουν ηλεκτρόδια που ακουμπούν με ειδικά αυτοκόλλητα τα χέρια ή πόδια. Η αρχή λειτουργίας όμως είναι η ίδια.

Κατά την μέτρηση, ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα, μέσω των μεταλλικών επιφανειών ή των ηλεκτροδίων κυκλοφορεί στο σώμα. Το ρεύμα είναι πολύ χαμηλής τάσης και ο άνθρωπος δεν το αισθάνεται. Με αυτόν τον τρόπο, προσδιορίζεται η αντίσταση κάθε ιστού του σώματος (π.χ. υγρά ή λίπος) και κατ’ επέκταση το ποσοστό του στο σώμα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται μια λιπομέτρηση

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας ως το κάθε πότε πρέπει να γίνεται μια μέτρηση λίπους.

Ωστόσο, είναι χρήσιμο να παρακολουθείται η εξέλιξη μας και προτείνεται να επαναλαμβάνεται η μέτρηση μετά από 1-2 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού.

Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν λιπομέτρηση

Την διαδικασία της λιπομέτρησης πρέπει να την αποφεύγουν γυναίκες σε έμμηνο ρύση ή εγκυμοσύνη καθώς και άτομα με βηματοδότη.

Μέτρηση ακριβείας στο Διαιτολογικό Γραφείο Γεωργία Μαυρογιάννη

Στο διαιτολογικό μου γραφείο διατίθεται ο λιπομετρήτης ερευνητικού επιπέδου Inbody s10, ο οποίος προσφέρει την δυνατότητα εξειδικευμένων αποτελεσμάτων.

Αρχικά, επιτρέπει την δυνατότητα μέτρησης σε καθιστή και ύπτια θέση. Ο Inbody s10, παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα της άλιπης μάζας στα διάφορα σημεία του σώματος κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αθλητές, καθώς ξέρουν που πρέπει να δώσουν έμφαση.

λιπομέτρηση ακριβείας inbody
Λιπομέτρηση ακριβείας inbody

Σπλαχνικό λίπος

Επίσης, ο Inbody s10, υπολογίζει το λίπος στη σπλαχνική περιοχή. Το σπλαχνικό λίπος συσσωρεύεται μεταξύ των οργάνων και θεωρείται «μεταβολικά επικίνδυνο».

Η υπερβολική συσσώρευση του σχετίζεται με φλεγμονώδεις νόσους, καρδιαγγειακά νοσήματα και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Είναι σημαντικό επομένως να διατηρείται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μέτρηση Γωνίας Φάσης

Ο Inbody s10 προσφέρει επίσης την δυνατότητα υπολογισμού της γωνίας φάσης του κάθε τμήματος και κάθε συχνότητας.

Η γωνία φάσης είναι ένας δείκτης κυτταρικής συνοχής. Ο InBody S10 παρέχει την ολική γωνία φάσης καθώς επίσης και την τμηματική ανάλυση γωνίας φάσης στα 50 kHz. Όσο υψηλότερη είναι η γωνία φάσης τόσο πιο υγιής είναι και η κυτταρική δομή.

Μέτρηση ενυδάτωσης

Επιπλέον, με τον λιπομετρητή Inbody s10 υπάρχει η δυνατότητα προσδιορισμού κατακράτησης υγρων και οιδήματος και εξέτασης της κατανομής των υγρών σε κάθε τμήμα του σώματος.

Αυτό μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την προδιάθεση και να διαγιγνώσκουμε ασυνήθιστες υδρικές κατανομές εξαιτίας ασθένειας, ηλικίας, παχυσαρκίας, και άλλων παραγόντων.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την λιπομέτρηση σας

Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να έχει καταναλώσει φαγητό και υγρά τουλάχιστον 3 ώρες πριν την μέτρηση και να έχει ασκηθεί τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την μέτρηση.

Προγραμματίστε την λιπομέτρηση σας

Θέλετε να ανακαλύψετε τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του δικού σας οργανισμού;

Επικονωνήστε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί για να προγραμματίσετε την λιπομέτρηση σας και να θέσετε τις κατάλληλες βάσεις της διατροφικής σας στρατηγικής:

Μοιράσου το: