rizoto thalassinon

Ριζότο θαλασσινών

Υλικά

    • 15 γαρίδες μεγάλες χωρίς το κέλυφος
    • 15-20 μύδια με το κέλυφος
    • 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καστανό *
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
    • 2 κουταλιές σούπας μαϊδανό
    • 0,25 γρ. κρόκο Κοζάνης σε σκόνη (προαιρετικά) *
    • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
    • ½ φλυτζάνι λευκό κρασί
    • Αλάτι (μικρή ποσότητα)
    • Πιπέρι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗΒραζετε τις γαριδες για 5 λεπτα, προσθετοντας 1 φλυτζανι νερο και κρατατε το ζωμο τους σ’ ενα μπολ. Βραζετε τα μυδια προσθετοντας 1 φλυτζανι νερο, εφοσον τα εχετε καθαρισει καλα. Μολις παρατηρησετε οτι το κελυφος τους ανοιγει , τα αφαιρειτε απο τη φωτια. Πετατε ,οσα δεν ανοιξαν. Σ΄ ενα αλλο μπολ κρατατε το ζωμο τους. Σε βαθυ αντικολλητικο τηγανι αχνιζετε το κρεμμυδι για λιγο, προσθετετε τα θαλασσινα και το ελαιολαδο, τα σοταρετε για 2 λεπτα και σβηνετε με το λευκο κρασι. Κατοπιν προσθετετε το ρυζι, λιγο αλατι και πιπερι και σταδιακα ριχνετε τον ζωμο των θαλασσινων. Λιγο πριν αποσυρετε το φαγητο απο τη φωτια, προσθετετε τον κροκο κοζανης , τον οποιο εχετε διαλυσει σ’ ενα φλυτζανακι ζωμο που εχετε κρατησει απο πριν . Τελος γαρνιρετε με τον μαϊντανο και την κοκκινη πιπερια και σερβιρετε.* Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και λευκο ρυζι. Αν επιθυμειτε να χρησιμοποιησετε το καστανο, θα πρεπει να το μουλιασετε σε νερο 1-2 ωρες πριν και να το βρασετε για 20-30 λεπτα.* Αν προτιματε να ειναι πιο εντονη η γευση του κροκου στο φαγητο, μπορειτε να αυξησετε την ποσοτητα. Η ληψη μεχρι 1 γρ. την ημερα ειναι ασφαλης.Το συγκεκριμένο γεύμα  μας προσφέρει αξιόλογες ποσότητες βιταμίνης Α, Β6, Β12, σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου  και μαγνησίου. Ο κρόκος Κοζάνης δίνει εξαιρετικό χρώμα και περιέχει βιταμίνη C  και άλλα αντιοξειδωτικά (α- και β- καροτένια, ζεαξανθίνη και λυκοπένιο). Οι γαρίδες και τα μύδια αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Το καστανό ρύζι αποτελεί πηγή αμύλου. Συνδυάζοντας τα με μια σαλάτα εποχής, έχουμε ένα ισορροπημένο, θρεπτικό και γευστικότατο γεύμα.

Μοιράσου το: