διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης: Συμπτώματα και διατροφική αντιμετώπιση

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος και οι μελέτες δείχνουν ότι αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθήσεις παγκοσμίως.

Οι στατιστικές έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρουν ότι το 2021, περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έπασχαν από Διαβήτη. Από αυτούς, το 90% είχε Διαβήτη τύπου 2.

Γεωγραφικά, η πάθηση συναντάται συχνότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τι ακριβώς είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Διαβήτης είναι μια πάθηση κατά την οποία τα επίπεδα της γλυκόζης που περιέχει το αίμα ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια.

Η γλυκόζη είναι η βασική πηγή παροχής ενέργειας του οργανισμού μας και την λαμβάνουμε από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Από την άλλη πλευρά, η ορμόνη ινσουλίνη που την παράγει το πάγκρεας μας, έχει τον ρόλο να βοηθά την γλυκόζη να μεταφερθεί στα κύτταρα μας και εκεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας.

Οι τύποι του Διαβήτη είναι δύο και αναλύονται ακολούθως.

Διαβήτης τύπου Ι

Στον Διαβήτη τύπου Ι τα β κύτταρα του παγκρέατος σταματούν την παραγωγή ινσουλίνης γιατί ο ίδιος ο οργανισμός τα έχει καταστρέψει επειδή στρέφεται εναντίον τους (αυτοανοσία).

Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά ή τους νεαρούς ενήλικες. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως γνωστός ή κατανοητός.

Διαβήτης τύπου ΙΙ

Στον Διαβήτη τύπου ΙΙ ο οργανισμός σταματάει να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είτε τα κύτταρα σταματούν να αντιδρούν στην ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη).

Σπουδαίο ρόλο στην εκδήλωση του Διαβήτη τύπου ΙΙ παίζει η παχυσαρκία. Όλο και περισσότερες είναι οι επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αποκαθιστώντας την παραγωγή ινσουλίνης και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Διαβήτης κυήσεως

Ο Διαβήτης κυήσεως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο) και τον προκαλεί η αυξανόμενη έκκριση ορμονών από τον πλακούντα.

Σε αυτόν τον τύπο Διαβήτη, η ινσουλίνη εμποδίζεται να μεταφέρει τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται όλο και περισσότερη γλυκόζη στο αίμα. Τα συμπτώματα του Διαβήτη κύησης είναι παρόμοια με αυτά του Διαβήτη τύπου 2, αλλά συχνά είναι πιο ήπια και μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου.

Συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Συνεπώς, τα συμπτώματα του δεν πρέπει να αγνοηθούν καθόλου και ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική καθοδήγηση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί μια πάθηση, τόσο καλύτερα μπορεί να διαχειριστεί. Ο Διαβήτης λοιπόν, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως:

  • Πολυουρία
  • Πολυδιψία ή/και πολυφαγία
  • Απώλεια βάρους
  • Κόπωση, αδυναμία, κράμπες
  • Καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων και λοιμώξεις

Διατροφή και Διαβήτης

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, η διατροφή είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τον Διαβήτη.

Μείωση σωματικού βάρους

Σε περίπτωση που έχετε παραπάνω κιλά, θα πρέπει να μειωθεί το σωματικό βάρος σας 5-7%.

Για να το πετύχετε αυτό, προτιμήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων. Εκτός των σακχάρων που περιέχουν, είναι πλούσιοι και σε φυτικές ίνες. Οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη επίσης αποτελούν ιδανική επιλογή.

Περιορίστε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων που περιέχονται στα αναψυκτικά, φρουτοποτά, σε ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση γλυκών. Φροντίστε να κάνετε σωστή κατανομή των υδατανθράκων στα γεύματα της ημέρας και μην τους καταναλώνετε όλους σε ένα μόνο γεύμα.

Επίσης, αποφύγετε να μείνετε νηστικοί για πολλές ώρες.

Καταναλώστε καλά λιπαρά και μαγειρέψτε υγιεινά

Επιλέξτε τροφές που αποτελούν πηγές καλών λιπαρών, μειώνοντας την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών. Υιοθετήστε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρικής. Ψήστε ή βράστε τα φαγητά και αποφύγετε το τηγάνισμα.

Μην ξεχνάτε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Αναφέρουν υποχρεωτικά την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και λιπαρά.

Γυμναστείτε

Φροντίστε να έχετε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά. Η αύξηση της μυικής μάζας και η αερόβια άσκηση είναι ευεργετικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Διατροφική υποστήριξη για Σακχαρώδη Διαβήτη

Αν νοσείτε από Διαβήτη και ο επιβλέπων Ιατρός σας έχει συστήσει να παρακολουθείστε διατροφικά, μπορώ να σας υποστηρίξω.

Είμαι Διαιτολόγος στην Λάρισα και έχω τις γνώσεις να σας κατευθύνω και να σας εκπαιδεύσω ώστε να γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε την πάθηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί και θα χαρώ να σας γνωρίσω:

Μοιράσου το: