είναι ο διαβήτης και ποια τα συμπτώματά του

Τι είναι ο διαβήτης και ποια τα συμπτώματά του

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, η οποία παράγεται στο πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν δεν παράγεται ινσουλίνη ή δεν είναι δραστική , η γλυκόζη παραμένει στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές της.

✔️Στον διαβήτη τύπου Ι τα β κύτταρα του παγκρέατος σταματούν την παραγωγή ινσουλίνης γιατί ο ίδιος ο οργανισμός τα έχει καταστρέψει επειδή στρέφεται εναντίον τους (αυτοανοσία). Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά ή τους νεαρούς ενήλικες. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως γνωστός ή κατανοητός.

✔️Στον διαβήτη τύπου ΙΙ ο οργανισμός σταματάει να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είτε τα κύτταρα σταματούν να αντιδρούν στην ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη) Σπουδαίο ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου ΙΙ παίζει η παχυσαρκία. Όλο και περισσότερες είναι οι επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αποκαθιστώντας την παραγωγή ινσουλίνης και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

✔️Ο διαβήτης κυήσεως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο.

♦️Συμπτώματα του διαβήτη:

  • Πολυουρία
  • Πολυδιψία ή/και πολυφαγία
  • Απώλεια βάρους
  • Κόπωση, αδυναμία, κράμπες
  • Καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων
  • Λοιμώξεις