Η Αδηφαγική Διαταραχή ή Αδηφαγία είναι μια ψυχολογική πάθηση επίσημα αναγνωρισμένη που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού.
Είναι Σάββατο βράδυ και είχες μια πολύ κουραστική εβδομάδα. Οι φίλοι σου δεν είναι διαθέσιμοι για να βγείτε μια βόλτα που τόσο πολύ ήθελες. Αναγκαστικά μένεις σπίτι, βάζεις την αγαπημένη σου ταινία και σκέφτεσαι να κάνεις ένα «πάρτυ». Παραγγέλνεις μια οικογενειακή πίτσα και αναψυκτικό. Και μιας και εφόσον «χάλασες τη δίαιτα», θα παραγγείλεις και μια γλυκιά κρέπα που τόσο καιρό επιθυμείς να φας. Μετά θα νιώθεις φούσκωμα, θα έχεις πολλές τύψεις γι΄ αυτό που έκανες και για άλλη μια φορά δεν κατάφερες να τηρήσεις την δίαιτα σου…
Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτό; Εάν χάνεις τον έλεγχο με το φαγητό αρκετά συχνά και μετά νιώθεις άσχημα, το παρακάτω άρθρο θα σου φανεί πολύ χρήσιμο.
Τι ακριβώς είναι η Αδηφαγική Διαταραχή
Στην Αδηφαγική Διαταραχή το άτομο οδηγείται σε συχνά επεισόδια υπερφαγίας (υπερφαγικά επεισόδια), στα οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε αντίθεση με την Νευρική Βουλιμία, ο πάσχων δεν καταφεύγει σε εκκαθαριστικές ή αντισταθμιστικές μεθόδους. Δηλαδή, δεν προσπαθεί να αποβάλει αυτό που έχει καταναλώσει προκαλώντας εμετό ή χρησιμοποιώντας καθαρτικά κλπ. Όταν γίνονται αυτά τα επεισόδια, ο αδηφάγος αισθάνεται ότι χάνει εντελώς τον έλεγχο και ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει.
Συνήθως, όσοι πάσχουν από Αδηφαγική Διαταραχή είναι παχύσαρκοι αν και αυτό δεν είναι απόλυτο.
Πώς γίνεται η διάγνωση της Αδηφαγίας
Για να διαγνωστεί η πάθηση, απαιτείται η παρουσία κάποιων κριτηρίων.
Αυτά είναι τα συχνά επεισόδια υπερφαγίας στα οποία καταναλώνεται αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα τροφής και η ύπαρξη αισθήματος απώλειας ελέγχου. Τα υπερφαγικά επεισόδια θα πρέπει να είναι συχνά και να χαρακτηρίζονται από τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω κριτήρια όπου ο πάσχων:
- τρώει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο
- νιώθει σαν να το σπρώχνει μια ξένη δύναμη να φάει
- τρώει χωρίς να πεινάει
- τρώει χωρίς την παρουσία άλλων ατόμων
- νιώθει ενοχές και δυσφορία μετά το υπερφαγικό επεισόδιο
- τρώει μέχρι να νιώσει δυσφορία
Διαφορά μεταξύ υπερκατανάλωσης φαγητού και Αδηφαγικής Διαταραχής
Σε πολλούς από σας θα έχει τύχει σε κάποιο εορταστικό γεύμα ή κατά τη διάρκεια των διακοπών να υπερκαταναλώσετε φαγητά και γλυκά. Ίσως αναρωτιέστε αν πάσχετε από Αδηφαγική Διαταραχή.
Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο. Η Αδηφαγική Διαταραχή είναι στην πραγματικότητα μια Διατροφική Διαταραχή και όχι ένα μεμονωμένο γεγονός. Το αδηφάγο άτομο έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερκατανάλωσης τροφής τα οποία συχνά οδηγούν σε συναισθηματική και σωματική δυσφορία.
Συνέπειες της Αδηφαγίας και κίνδυνοι για την υγεία
Η Αδηφαγική Διαταραχή έχει σημαντικές και αρνητικές συνέπειες τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από Αδηφαγική Διαταραχή είναι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία από μόνη της αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, Διαβήτη τύπου 2, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά και μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και κατάθλιψη. Στις γυναίκες μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα γονιμότητας και ευνοείται η εμφάνιση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Πώς αντιμετωπίζεται η Αδηφαγία
Η αντιμετώπιση της Αδηφαγικής Διαταραχής είναι μια σύνθετη διαδικασία και δεν είναι απλά θέμα αποκατάστασης του βάρους.
Ανάλογα με το περιστατικό, ενδεχομένως να απαιτείται να λάβουν μέρος στην θεραπεία περισσότεροι από ένας εκπαιδευμένοι Επαγγελματίες Υγείας. Δηλαδή, εκτός από έναν ειδικά εκπαιδευμένο Διατροφολόγο, ενδέχεται να χρειάζεται και η συμβολή εκπαιδευμένου στις Διατροφικές Διαταραχές Ψυχοθεραπευτή ή και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
Στόχος της διατροφικής θεραπείας είναι η αποκατάσταση της μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού ώστε το άτομο να είναι έτοιμο για την αλλαγή και την μετέπειτα θεραπεία. Ακολουθεί η βελτίωση της σχέσης με την τροφή.
Στην συνέχεια και στο επόμενο στάδιο θεραπείας, επιδιώκεται η σταθεροποίηση του βάρους μέσα από ισορροπημένα και τακτικά γεύματα. Στο τελευταίο στάδιο στην θεραπεία Αδηφαγίας, στόχος είναι η σταδιακή απώλεια βάρους ενώ έχει βελτιωθεί η σχέση του ατόμου με την τροφή και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα υπερφαγικά επεισόδια.
Κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους με πολύ γρήγορο ρυθμό, ακολουθώντας στερητικές δίαιτες πρέπει να αποφεύγεται. Θα έχει σαν αποτέλεσμα την διαιώνιση του προβλήματος και όχι την λύση του.
Διατροφική υποστήριξη για Αδηφαγική Διαταραχή
Νιώθεις ότι είδες τον εαυτό σου διαβάζοντας αυτό το άρθρο;
Εάν κουράστηκες από τις ανορθόδοξες δίαιτες, οι οποίες συχνά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, μπορώ να σε βοηθήσω ώστε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της Αδηφαγίας.
Είμαι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και έχω τις γνώσεις και την εμπειρία να σας υποστηρίξω. Οι υποστηρικτικές συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν και διαιδικτυακά ασχέτως με τον τόπο διαμονή σας.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί και θα χαρώ να σας γνωρίσω:
- τηλεφωνήστε μου στο 2410418676
- επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας
- στείλτε μου email στο info@georgiamavrogianni.gr