γεμιστό καλαμάρι με ρύζι

Γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και μυρωδικά

Το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι είναι μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνταγή με υπέροχη γεύση που ταυτόχρονα μας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Το καλαμάρι μας προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, Ω3 λιπαρά οξέα αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Το ρύζι από την άλλη μας παρέχει υδατάνθρακες που είναι η πηγή ενέργειας του οργανισμού μας.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι είναι ένα ελαφρύ γεύμα με σχετικά λίγες θερμίδες, το καθιστά μια υπέροχη πρόταση για μικρούς και μεγάλους.

Γεμιστό καλαμάρι: Υλικά που θα χρειαστείτε για 4 άτομα

  • 1 κιλό καλαμάρια
  • 1/2 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κούπα τριμμένες κόκκινες πιπεριές
  • 1 μέτρια ντομάτα αποφλοιωμένη και τριμμένη
  • ½ της κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κούπα καστανό ρύζι
  • 125ml λευκό κρασί
  • 125ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι
Για το ταψί
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 125ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 125ml νερό
  • 1/3 της κούπας ελαιόλαδο

Πώς να φτιάξετε το γεμιστό καλαμάρι

Πλένουμε το καλαμάρι . Αν έχει τα πλοκάμια του και το κεφάλι, τα κόβουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ώρα που βάζουμε και το κρεμμύδι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Επίσης, προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Μετά από 2 περίπου λεπτά προσθέτουμε το κρασί και το χυμό ντομάτας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ταυτόχρονα αλείφουμε το ταψί με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Ξεκινάμε να γεμίζουμε το καλαμάρι. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι γεμίζουμε κάθε καλαμάρι και κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε το γεμιστό καλαμάρι στο ταψί, όπως επίσης και τη γέμιση που μπορεί να μας έχει περισσέψει.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας με το νερό και τον ρίχνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι. Ψήνουμε με σκεπασμένο το ταψί, στη πιο χαμηλή θέση για 1/2 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε το γεμιστό καλαμάρι για άλλα 15 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν είναι απαραίτητο. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

*Μπορείτε αντί για ρύζι να χρησιμοποιήσετε και πλιγούρι.

Σας άρεσε η συνταγή για το γεμιστό καλαμάρι;

Δείτε άλλες πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές στην ενότητα Συνταγές της ιστοσελίδας μου.

Μοιράσου το: