Υλικά για 4 άτομα:
- 1 κιλό καλαμάρια
- 1/2 της κούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 κούπα τριμμένες κόκκινες πιπεριές
- 1 μέτρια ντομάτα αποφλοιωμένη και τριμμένη
- ½ της κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κούπα καστανό ρύζι
- 125ml λευκό κρασί
- 125ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 κ.γ αλάτι
- ½ κ.γ πιπέρι
Για το ταψί:
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 125ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 125ml νερό
- 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Πλένουμε το καλαμάρι . Αν το καλαμάρι έχει τα πλοκάμια του και το κεφάλι, τα κόβουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ώρα που βάζουμε και το κρεμμύδι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Μετά από 2 περίπου λεπτά προσθέτουμε το κρασί και το χυμό ντομάτας . Στη συνέχεια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο
- Αλείφουμε το ταψί με 1κ.σ ελαιόλαδο.
- Ξεκινάμε να γεμίζουμε το καλαμάρι. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι γεμίζουμε κάθε καλαμάρι και κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα.
- Τοποθετούμε το γεμιστό καλαμάρι στο ταψί, όπως επίσης και τη γέμιση που μπορεί να μας έχει περισσέψει.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας με το νερό και τη ρίχνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
- Ψήνουμε με σκεπασμένο το ταψί, στη πιο χαμηλή θέση για 1/2 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν είναι απαραίτητο.
- Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
*Μπορείτε αντί για ρύζι να χρησιμοποιήσετε και πλιγούρι.