Γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και μυρωδικά μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας

Γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και μυρωδικά μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό καλαμάρια
  • 1/2 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κούπα τριμμένες κόκκινες πιπεριές
  • 1 μέτρια ντομάτα αποφλοιωμένη και τριμμένη
  • ½ της κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κούπα καστανό ρύζι
  • 125ml λευκό κρασί
  • 125ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κ.γ αλάτι
  • ½ κ.γ πιπέρι

Για το ταψί:

  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 125ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 125ml νερό
  • 1/3 της κούπας ελαιόλαδο

 Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε το καλαμάρι . Αν το καλαμάρι έχει τα πλοκάμια του και το κεφάλι, τα κόβουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ώρα που βάζουμε και το κρεμμύδι.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
  3. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
  4. Μετά από 2 περίπου λεπτά προσθέτουμε το κρασί και το χυμό ντομάτας . Στη συνέχεια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο
  6. Αλείφουμε το ταψί με 1κ.σ ελαιόλαδο.
  7. Ξεκινάμε να γεμίζουμε το καλαμάρι. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι γεμίζουμε κάθε καλαμάρι και κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα.
  8. Τοποθετούμε το γεμιστό καλαμάρι στο ταψί, όπως επίσης και τη γέμιση που μπορεί να μας έχει περισσέψει.
  9. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας με το νερό και τη ρίχνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
  10. Ψήνουμε με σκεπασμένο το ταψί, στη πιο χαμηλή θέση για 1/2 ώρα.
  11. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν είναι απαραίτητο.
  12. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

*Μπορείτε αντί για ρύζι να χρησιμοποιήσετε και πλιγούρι.

Μοιράσου το: