Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν καλύτερη μνήμη και να πετυχαίνουν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες είναι ψάρια πλούσια σε ω3.
Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Η χολίνη, που περιέχεται στον κρόκο του αυγού, αποτελεί δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών που χρησιμοποιεί το σώμα για να συνθέσει νευροδιαβιβαστές που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων και των βρεφών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χολίνη βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες καθώς και τη λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, και βοηθούν στο να αισθάνονται τα παιδιά χορτάτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Άπαχο κρέας
Ο σίδηρος που περιέχεται στην πρωτεΐνη συμβάλλει στην οξυγόνωση του εγκεφάλου, ενώ η έλλειψη του συνδέεται κάποιες φορές με αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική ανάπτυξη, καθώς και με την εμφάνιση διαταραχής ελλειμματικής προσοχής. Το συκώτι, το άπαχο κόκκινο κρέας , τα πουλερικά και τα θαλασσινά αποτελούν καλές πηγές σιδήρου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς επίσης και τα όσπρια όπως φασόλια και φακές, περιέχουν σίδηρο. Η κατανάλωση σιδήρου συνδυαστικά με βιταμίνη C βοηθά στην καλύτερη απορρόφησή του. Το άπαχο κρέας αποτελεί, επίσης, πλούσια πηγή ψευδάργυρου, ο οποίος συμβάλλει στην ομαλή επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Η προσθήκη ξηρών καρπών και σπόρων στη διατροφή του παιδιού σας, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς του. Είναι πλούσιοι σε φυτική πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο.
Επιπροσθέτως, περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, ενώ συμβάλλει στην αποφυγή βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες με αρνητικές συνέπειες για την νοητική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στους σπόρους συμβάλλουν, επίσης, στην υγεία του εγκεφάλου. Οι κολοκυθόσποροι, για παράδειγμα, περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό (που βοηθούν στη λειτουργία των νεύρων), και σίδηρο. Καταναλώνοντας μια ποικιλία ξηρών καρπών και σπόρων τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και δίνουν στα παιδιά ενέργεια και αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας την κατακόρυφη αύξηση του σακχάρου που οδηγεί σε απώλεια ενέργειας και συγκέντρωσης. Τέλος, τα σιτηρά ολικής άλεσης και η βρώμη περιέχουν βιταμίνες Ε και Β, κάλιο και ψευδάργυρο που βοηθούν τον εγκέφαλο των παιδιών να αποδώσει τα μέγιστα.
Φρούτα
Τα φρούτα, ειδικά τα μούρα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν ανθοκυανίνες και άλλα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές παθήσεις γι’ αυτό και μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συμβάλλει στην πρόληψη της νοητικής παρακμής.
Τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα ρόδια και η παπάγια κρατούν τον εγκέφαλο των παιδιών υγιή και σε εγρήγορση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C είναι ικανή να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και να δράσει προληπτικά απέναντι στη νοητική παρακμή. Επιπλέον, είναι ένα ακόμη αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Τέλος βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Λαχανικά
Τα λαχανικά με έντονα χρώματα όπως οι ντομάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Προστατεύουν το σώμα και τον εγκέφαλο από τις βλαβερές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, που είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέος είναι απαραίτητα για την προστασία και αποκατάσταση των κυττάρων, καθώς και για την ανάπτυξη του DNA. Γενικότερα, τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, γι’ αυτό και τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες καθημερινά.