δίατα εξπρές

Δίαιτα εξπρές ή δίαιτα μέσα στο στρες;

Ο όρος δίαιτα εξπρές χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα συνήθως περιοριστικό διατροφικό πλάνο που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους.

Τις περισσότερες φορές, αυτού του τύπου οι δίαιτες δημιουργούνται από μή ειδικούς. Προωθούνται μάλιστα από χαμογελαστές διασημότητες για να πεισθεί ευκολότερα το ενδιαφερόμενο κοινό. Υπόσχονται θαύματα για άμεσο αδυνάτισμα πλασαρισμένα με εμφατικούς τίτλους όπως «χάστε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες» ή «απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά χωρίς κόπο» κλπ.

Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό στην πραγματικότητα; Γίνεται να χάσουμε βάρος άμεσα; Και αν είναι, είναι ασφαλές; Έχει μόνιμο χαρακτήρα ή προσωρινό;

Τι ακριβώς είναι μια δίαιτα εξπρές

Οι δίαιτες εξπρές είναι στην ουσία υποθερμιδικές και στερητικές δίαιτες, συνήθως κάτω των 1200 θερμίδων.

Άλλοτε βασίζονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων και στον περιορισμό άλλων. Άλλες πάλι ενθαρρύνουν την υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών και περιορίζουν στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες. Τέλος, μπορεί να στηρίζονται στην κατανάλωση ροφημάτων ή σκευασμάτων ή σε αποτοξίνωση με φρούτα, χυμούς ή σούπες για κάποιο διάστημα.

Στην πράξη, δεν υπάρχει κάποια βιβλιογραφία που να υποστηρίζει ότι μια δίαιτα εξπρές είναι αποτελεσματική ή αξιόπιστη. Πώς γίνεται όμως τόσος κόσμος να προσπαθεί με μια τέτοια μέθοδο να χάσει βάρος;

Γιατί είναι δημοφιλής μια δίαιτα εξπρές

Δυστυχώς στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν υπομονή.

Επιθυμούν να δούνε άμεσα την αλλαγή στο σώμα τους και μάλιστα με τον πιο εύκολο τρόπο. Αυτό ακριβώς το γεγονός εκμεταλλεύονται και οι δημιουργοί τους. Το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη περίπτωση να δημιουργούνται λάθος προσδοκίες ως προς την αλλαγή και την απώλεια βάρους.

Στην χειρότερη, θα προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστες συνέπειες που σχετίζονται με την υγεία.

Δίαιτες εξπρές και επιπλοκές

Μια δίαιτα εξπρές θα δημιουργήσει ή θα διαιωνίσει μια ήδη υπάρχουσα κακή-διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.

Με μια άμεση απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν χάνεται το περιττό λίπος που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα υγείας. Χάνονται μύες και υγρά, τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό και για τη διατήρηση ενός καλού βασικού μεταβολισμού.

Αυτό έχει ως συνέπεια τα κιλά να επαναπροσλαμβάνονται και πολλές φορές εις διπλούν και να οδηγείται το άτομο στο φαινόμενο γιο -γιο. Καποιες περαιτέρω συνέπειες που έχουν αυτού του είδους οι δίαιτες είναι οι ακόλουθες:

  • κατάθλιψη, πονοκέφαλος, ζαλάδα, αδυναμία συγκέντρωσης και μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία
  • κακή ποιότητα ύπνου
  • ευερεθιστότητα και δυσλειτουργία θυρεοειδούς αδένα
  • αναιμία, υπογλυκαιμία και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
  • δυσκοιλιότητα
  • γρήγορη επανάκτηση του βάρους που χάθηκε με ταυτόχρονη επιβράδυνση βασικού μεταβολικού ρυθμού

Ειδικά για τις γυναίκες, ένα τόσο περιοριστικό μοντέλο διατροφής μπορεί να προκαλέσαι αμηνόρροια (κυρίως σε νεαρές κοπέλες) και υπογονιμότητα.

Επίσης, οι δίαιτες εξπρές αναφέρονται ως παράγοντας πυροδότησης κάποιας Διατροφικής Διαταραχής όπως η Νευρική ανορεξία, η Νευρική βουλιμία και η Αδηφαγική Διαταραχή.

Δίαιτα εξπρές ή διατροφή μέσα στο στρές;

Πριν αποφασίσετε να ρυθμίσετε το βάρος σας ή να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα σχετικά με την διατροφή σας, απευθυνθείτε σε έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Είναι ο μόνος αρμόδιος για να σας εκπαιδεύσει διατροφικά και να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας. Είναι επίσης ο μοναδικός σύμμαχος σας που μπορεί να διερευνήσει τη σχέση σας με το φαγητό και στην συνέχεια να σας καθοδηγήσει να θέσετε ρεαλιστικούς, επιτεύξιμους στόχους με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας σας, της ποιότητας ζωής σας και την παγίωσης μιας υγιούς διατροφικής συμπεριφοράς δια βίου.

Υπεύθυνη διατροφική υποστήριξη στο Διαιτολογικό γραφείο Γεωργία Μαυρογιάννη

Έχετε ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από κάποια δίαιτα εξπρές χωρίς να είχατε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Μην ανησυχείτε, είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να πετύχετε τους στόχους σας. Είμαι πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Λάρισα, στην οποία διατηρώ νόμιμο Διαιτολογικό γραφείο. Έχω ειδικευτεί στην αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών και την παχυσαρκία και γνωρίζω πώς επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους χωρίς να ταλαιπωρούμαστε με στερητικές δίαιτες.

Μπορώ να σας εξυπηρετήσω δια ζώσης ή διαδικτυακά και θα χαρώ να σας γνωρίσω. Επικοινωνήστε μαζί μου με όποιον από τους παρακάτω διαθέσιμους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Μοιράσου το:

Διαβάστε ακόμη: