3 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ

3 μύθοι για το αδυνάτισμα καταρρίπτονται

ΜΥΘΟΣ: Για να αδυνατίσει κάποιος, πρέπει να πεινάσει πολύ και να ξεχάσει τις αγαπημένες του λιχουδιές.

 

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει για πολύ τη στέρηση,επομένως θα οδηγηθεί σε υπερκατανάλωση φαγητού και στην επαναπρόσληψη του βάρους με γρήγορους ρυθμούς. Ακόμη και στην περίπτωση που αντέξει, με τη δραστική μείωση των θερμίδων, επιβραδύνεται ο βασικός μεταβολισμός, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καύσεις και η εκ νέου προσπάθεια απώλειας βάρους να γίνεται δυσκολότερη. Το να απαρνηθεί κάποιος το αγαπημένο του γλύκισμα ή λιπαρό φαγητό για πολύ, το μόνο που θα καταφέρει, είναι να κάνει πιο έντονη την επιθυμία του για κατανάλωση. Επομένως οι λιχουδιές παρόλο που μπορεί να μην αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή, μπορούν να ενταχθούν στα πλαίσια ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου. Απαιτείται όμως μέτρο τόσο στην ποσότητα όσο και στη συχνότητα κατανάλωσης. Επίσης μπορούν να καταναλωθούν και στην πιο υγιεινή εκδοχή τους. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και λόγω αυτού δεν επιτρέπεται η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

 

ΜΥΘΟΣ: Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα είναι η ιδανική επιλογή για γρήγορη απώλεια βάρους.

 

Μια τέτοιου τύπου δίαιτα, η οποία συνήθως είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά, σύμφωνα με μελέτες, σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, κόπωση, αυξημένα επίπεδα κετονών στο αίμα, υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως, επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας. Επιπλέον δεν είναι εφικτό να υιοθετηθεί εφ’ όρου ζωής. Η αρχική απότομη μείωση του βάρους που παρατηρείται, προκύπτει από την εξάντληση των αποθηκών γλυκογόνου και του νερού που συνδέεται με αυτό. Επομένως η απώλεια κιλών οφείλεται σε υγρά και μυϊκό ιστό και όχι σε λίπος.

Για τη ρύθμιση του βάρους, θα πρέπει να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή , η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Σημασία έχει η επιλογή του σωστού είδους υδατανθράκων και της κατάλληλης ποσότητας ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Η βρώμη, το καστανό ρύζι, τα μακαρόνια και το ψωμί ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα, και τα λαχανικά αποτελούν πηγές «καλών» υδατανθράκων.

 

ΜΥΘΟΣ: Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης στο ίδιο γεύμα παχαίνει.

 

Παλιότερα ήταν απαγορευτικό για κάποιον που επιθυμούσε να χάσει βάρος, να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μαζί. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη ότι συνδυάζοντας κοτόπουλο με ρύζι ή μακαρόνια με κιμά, δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους. Σπουδαίο ρόλο παίζουν οι ποσότητες που θα καταναλωθούν, ώστε να μην ξεπεραστούν οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες και ο τρόπος μαγειρέματος. Αντιθέτως για να είναι ισορροπημένο το γεύμα θα πρέπει να περιέχει κάποια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, αμύλου και κάποια φρέσκια τροφή. Ο παραπάνω συνδυασμός θα εξασφαλίσει πιο ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και θα συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία επηρεάζει τη διάθεση, τη ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού, και τον ύπνο.

Μοιράσου το: