Pos tha stamatisete na trote synaisthimatika

Πως θα σταματήσετε να τρώτε συναισθηματικά;


Η υπερφαγική συμπεριφορά είναι μια απόπειρα του ατόμου να στρέψει την προσοχή του μακριά από ερεθίσματα που απειλούν ψυχολογικά τον εαυτό του. Η στροφή αυτή προς το φαγητό για την αντιμετώπιση του άγχους, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν καταφέρνει να μειώσει το στρες μέσω της υπερφαγικής συμπεριφοράς, απεναντίας επειδή οι τροφές που καταναλώνει σε τέτοιες καταστάσεις είναι ανθυγιεινές και θερμιδικά πυκνές, δημιουργούνται ενοχές, οι οποίες αυξάνουν το ήδη υπάρχον άγχος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Καλό είναι λοιπόν, όταν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, να σκεφτείτε άλλους τρόπους για να χαλαρώσετε, που να μη σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού, όπως το να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια, να τηλεφωνήσετε σε κάποιο φίλο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, να κάνετε ένα περίπατο -κατά προτίμηση κοντά στη φύση, να ασχοληθείτε με τον κήπο, να πιείτε ένα χαλαρωτικό αφέψημα (π.χ. χαμομήλι), να ακούσετε χαλαρωτική μουσική, να κάνετε γυμναστική (αεροβική, yoga, pilates, χορός) είτε να ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι. Καλή ιδέα είναι και το εξής: να φτιάξετε το «μαγικό κουτί», το οποίο θα περιέχει πιο υγιεινά τρόφιμα όπως ξηρούς καρπού ανάλατους, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα υγείας σε μικρές ποσότητες και να ανατρέχετε σ\’ αυτό τις δύσκολες στιγμές.

Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί άμεσα αυτή η συμπεριφορά, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι «κουβαλούν» από την παιδική ηλικία. Χρειάζεται διαρκής εκπαίδευση ώστε να αποδυναμωθεί η αλληλουχία: αγχώνομαι, τρώω. Το πιο σπουδαίο λοιπόν, είναι να εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να προλαμβάνονται τα υπερφαγικά επεισόδια που πυροδοτούνται από το άγχος και να συνειδητοποιήσετε τα πραγματικά αίτια που σας ωθούν στο φαγητό.

Αναγκαίο κρίνεται, να μάθετε να αναγνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ βιολογικής και συναισθηματικής πείνας. Όταν είστε αγχωμένοι και σκεφτείτε το φαγητό, καλό είναι να περιμένετε 5 λεπτά και να αναρωτηθείτε αν πεινάτε πραγματικά, γιατί τα δυσάρεστα συναισθήματα προκαλούν ψευδή αίσθηση πείνας. Κάποια χαρακτηριστικά της συναισθηματικής πείνας είναι τα παρακάτω:

    Εμφανίζεται ξαφνικά, τη μια στιγμή δεν σκέφτεστε το φαγητό και την άλλη στιγμή λιμοκτονείτε.
    Αφορά τη λήψη συγκεκριμένων τροφών τις περισσότερες φορές ανθυγιεινών (γλυκά, μακαρόνια, ψωμί, γαριδάκια).
    Εντοπίζεται στον εγκέφαλο και όχι στο στομάχι.
    Καταπίνετε γρήγορα και μηχανικά το φαγητό, χωρίς να το μασάτε.
    Επιπλέον καλό είναι να βελτιώνετε σταδιακά τις κακές διατροφικές συνήθειες, είτε μειώνοντας την ποσότητα, είτε προτιμώντας πιο υγιεινές «ανακουφιστικές» τροφές για τις δύσκολες στιγμές.

Επιπρόσθετα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να θωρακίζετε τον οργανισμό σας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Από την εμπειρία έχει φανεί ότι τα άτομα που διατρέφονται σωστά, καταναλώνουν ένα ισορροπημένο πρωινό και τρώνε κάθε 3 ώρες, διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος, καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού και προτιμούν πιο υγιεινές τροφές υπό συνθήκες στρες.

Τροφές με αγχολυτική δράση είναι αυτές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες (τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το αναποφλοίωτο ρύζι, γλυκοπατάτα, μπανάνα κ.α.), βιταμίνη C (η κόκκινη και η πράσινη πιπεριά, τα εσπεριδοειδή κ.α.), μαγνήσιο (ηλιόσποροι, ξηροί καρποί κ.α.), ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλα κ.α.), φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι κ.α.) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συκώτι, αυγό, κρέας, γαλακτοκομικά κ.α.), κάλιο (μπανάνα, πατάτα, πεπόνι, βερίκοκο). Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ, παρόλο που από πολλούς θεωρείται αγχολυτική, προκαλεί εκνευρισμό και υπερένταση όταν κάποιος υπερβεί το μέτρο. Τέλος δεν θα πρέπει να αποθηκεύετε στο σπίτι σας ή στο χώρο της εργασίας σας ανθυγιεινές τροφές στις οποίες θα στραφείτε σε μια στιγμή αδυναμίας.

Να θυμάστε ότι η κατανάλωση τροφής για συναισθηματική κάλυψη θα σας ανακουφίσει προσωρινά και μετά θα σας «γεμίσει» με ενοχές!!!!

Μοιράσου το: