να απολαύσεις το φαγητό στις γιορτές χωρίς τύψεις

Πώς να απολαύσεις το φαγητό στις γιορτές χωρίς τύψεις

Πολλές φορές, το στρες που συνδέεται με άλλους παράγοντες μπορεί να εκδηλωθεί σαν επιθυμία περιορισμού του φαγητού για να νιώσει κανείς ότι έχει τον έλεγχο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας σε αυτή τη διαδικασία!

Tips για ενσυνείδητη διατροφή και απόλαυση του φαγητού τις γιορτινές μέρες!

  1. Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων πριν τα εορταστικά γεύματα.

Είναι εύκολο να μπει κανείς στον πειρασμό να περιορίσει τις θερμίδες που καταναλώνει πριν τις γιορτές, ή να μείνει νηστικός όλη μέρα για να έχει περιθώριο να φάει όσο θέλει στα εορταστικά τραπέζια. Όμως, αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η στέρηση μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού όταν εντέλει το άτομο αποφασίσει να επιτρέψει στον εαυτό του να φάει.

Αντί γι’ αυτό, προτιμήστε να διατηρήσετε σταθερή τη συχνότητα των γευμάτων σας, καθώς αυτό σας βοηθά να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τα σημάδια πείνας και κορεσμού που σας δίνει το σώμα σας.

Επίσης, επιλέξτε ισορροπημένα γεύματα που σας ευχαριστούν και σας δίνουν ενέργεια. Αν μπορείτε, συνδυάστε μια πηγή πρωτεΐνης με μια πηγή αμύλου και μια πηγή καλών λιπαρών και κάτι φρέσκο,για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με τοστ και αβοκάντο, ή να επιλέξετε γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, που θα διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και συνεπώς την όρεξή σας, σε ελεγχόμενο επίπεδο.

Τέλος, να θυμάστε ότι ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΦΑΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ. Είναι μόνο λίγες μέρες και δεν είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή σας, αλλά οι υπόλοιπες 360 μέρες.

  1. Απολαύστε τα φαγητά που πραγματικά αγαπάτε, και αποφύγετε τα υπόλοιπα.

Τα Χριστούγεννα, πέρα από αυτά που αντιπροσωπεύουν, είναι ξεχωριστά λόγω των παραδόσεων και του φαγητού που έχουμε την ευκαιρία να φάμε μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν, λοιπόν, αγαπάτε τη γεμιστή γαλοπούλα απολαύστε τη χωρίς τύψεις. Αν, αντίθετα, δεν τρελαίνεστε για την πρωτοχρονιάτικη πίτα μπορείτε απλά να την αποφύγετε. Αυτό θα αφήσει περισσότερο «χώρο» γι’ αυτά που σας αρέσουν και δε θα μετανιώσετε για κάτι που φάγατε ενώ δε σας άρεσε.

  1. Ελέγξτε τα επίπεδα πείνας και κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας και των γευμάτων.

Με πληθώρα φαγητού να μας περιτριγυρίζει , μπορούμε εύκολα να αγνοήσουμε τα σημάδια που μας δείχνει το σώμα μας.

Δεν είναι απίθανο ενώ είμαστε απασχολημένοι μαγειρεύοντας να αμελήσουμε κάποιο γεύμα, ή ενώ, για παράδειγμα, συζητάμε με την οικογένεια μας να φάμε παραπάνω γλυκά.

Προσπαθήστε να ρωτάτε τον εαυτό σας: «Πεινάω πραγματικά τώρα;» Μια παρόμοια ερώτηση κατά τη διάρκεια ενός γεύματος θα μπορούσε να είναι: «Έχω χορτάσει τώρα;» Η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν συνεχίζετε να τρώτε επειδή ακόμη το απολαμβάνετε, ή αν τρώτε απλά επειδή έχετε φαγητό μπροστά σας.

  1. Γευματίστε αργά και δώστε προσοχή σε αυτό που τρώτε.

Δώστε σημασία στις γεύσεις, στα χρώματα, τις υφές, τα αρώματα ακόμη και στους ήχους. Καθώς τρώτε προσπαθήστε να αναγνωρίσετε όλα τα υλικά του φαγητού σας. Τρώγοντας πιο αργά απολαμβάνετε περισσότερο τη γεύση του φαγητού.

  1. Μην ασχολείστε με το τι κάνουν οι άλλοι.

Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες. Αν κάποιος συγγενής ή φίλος θελήσει να σχολιάσει τις διατροφικές σας επιλογές ή να μοιραστεί μαζί σας το πλάνο διατροφής που ακολουθεί τη συγκεκριμένη περίοδο, θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να επηρεάζεστε. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν θέματα με την εικόνα τους, και αυτά που λένε να πηγάζουν από δικές τους ανασφάλειες και πεποιθήσεις. Γι ‘ αυτό το λόγο, αν, για παράδειγμα, κάποιος σας ασκήσει κριτική για την ποσότητα που τρώτε, απαντήστε ευγενικά ότι πεινάτε ακόμη και το φαγητό είναι πολύ νόστιμο. Αντίστοιχα, αν η καλή σας θεία επιμένει να φάτε το γλυκό που έφτιαξε «με τα χεράκια της», πείτε ευγενικά ότι έχετε χορτάσει, αλλά πολύ ευχαρίστως θα παίρνατε ένα κομμάτι μαζί σας για να το φάτε αργότερα.

  1. Προσπαθήστε να βρείτε ευχαρίστηση σε άλλα πράγματα πέρα από το φαγητό.

Ενώ το φαγητό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι των γιορτών δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επίσης η περίοδος να ξοδέψουμε χρόνο με τους αγαπημένους μας και να δημιουργήσουμε καινούριες αναμνήσεις. Βρείτε κάτι που απολαμβάνετε να κάνετε ή δημιουργήστε καινούριες παραδόσεις. Παρακολουθήστε χριστουγεννιάτικες ταινίες, καθίστε μπροστά στο τζάκι με μια κουβέρτα και ένα ωραίο βιβλίο, η πάτε για έναν περίπατο. Δημιουργώντας άλλες ασχολίες που απολαμβάνετε, το φαγητό παύει να είναι η μόνη πηγή ευχαρίστησης.Το φαγητό μπορεί να γίνει ένα από τα πολλά πράγματα που απολαμβάνετε την περίοδο των γιορτών.

Μοιράσου το: