Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές και η θεραπεία τους

Ο όρος Διατροφικές Διαταραχές αναφέρεται στη διαταραγμένη σχέση που μπορεί να έχει ένα άτομο με την τροφή.

Συνήθως τα άτομα που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές έχουν συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία προσπαθούν να διαχειριστούν μέσω της πρόσληψης τροφής. Χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανησυχία για το σχήμα και το βάρος του σώματος που οδηγεί σε μη υγιείς συμπεριφορές ελέγχου του βάρους όπως αποφυγή φαγητού, υπερφαγία, χρήση καθαρτικών, υπεργυμναστική ή ακόμα και πρόκληση εμετού.

Ποιες είναι οι Διατροφικές Διαταραχές

Οι κύριες Διατροφικές Διαταραχές είναι τρείς και είναι η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική βουλιμία και η Αδηφαγική διαταραχή.

Νευρική Ανορεξία

Η Νευρική Ανορεξία είναι μια ασθένεια κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να αποκτήσει ένα εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος, ως αποτέλεσμα της προκατάληψης που έχει για το σωματικό βάρος και της φοβίας για πιθανή αύξησή του.

Στους ενήλικες, η διάγνωση γίνεται όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μικρότερος από 17,5. Η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί μέσω δίαιτας ή μέσω αποφυγής τροφίμων που πιστεύεται ότι αυξάνουν το βάρος (περιοριστικού τύπου) είτε με υπερβολική γυμναστική και εκκαθαριστικές συμπεριφορές (Νευρική Ανορεξία βουλιμικού τύπου).

Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι ότι το χαμηλό βάρος είναι επιθυμητό από τον ασθενή, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η κατάσταση. Ο πάσχον, με την επίτευξη του χαμηλού βάρους θεωρεί ότι αποκτά δύναμη και αυτοέλεγχο και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του. Επομένως, αδυνατεί να δει την πραγματικότητα και αρνείται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα παρά τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που εμφανίζει. Η Νευρική Ανορεξία συγκαταλέγεται στις Διατροφικές Διαταρχές που εμφανίζονται συχνότερα στην εφηβεία και κυρίως στα κορίτσια.

Συνήθως υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας ή αύξησης του βάρους στην αρχή της εφηβείας συνοδευόμενη με προσπάθεια απώλειας βάρους. Παρόλο που τα περισσότερα άτομα επιθυμούν να τελειώσουν την δίαιτα όσο πιο γρήγορα γίνεται, τα άτομα με Νευρική Ανορεξία αυξάνουν την αφοσίωσή τους στη δίαιτα και απομονώνονται.

Χαρακτηριστικά Νευρικής Ανορεξίας

Βασικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου με Νευρική Ανορεξία μπορεί να είναι όλα τα ακόλουθα:

  • Ο Δ.Μ.Σ είναι μικρότερος του 17
  • Έντονος φόβος για την απόκτηση βάρους και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος
  • Συνέχιση της δίαιτας ακόμα και όταν ο στόχος για το βάρος έχει επιτευχθεί
  • απουσιάζουν 3 διαδοχικοί εμμηνορρυσιακοί κύκλοι ή δεν εμφανίζεται έμμηνος ρήση σε έφηβες
  • Καθυστερημένη σεξουαλική ωρίμανση
  • Τελετουργική στάση προς το φαγητό σε συνδυασμό με υπερβολική γυμναστική
  • Κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, άρνηση και επιθετικότητα
  • Οικογενειακά προβλήματα

Nευρική Βουλιμία

Η Νευρική Βουλιμία ανήκει στις Διατροφικές Διαταραχές που χαρακτηρίζονται από τακτικά επεισόδια υπερφαγίας, συνήθως κρυφά.

Στα επεισόδια αυτά καταναλώνονται φαγητά που θεωρούνται παχυντικά και «απαγορευμένα» για κάποιον που θέλει να ελέγξει το βάρος τοόπως πατατάκια, παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά, ψωμί και δημητριακά.

Τις περισσότερες φορές, το φαγητό τρώγεται γρήγορα και χωρίς να απολαμβάνεται. Το άτομο μετά το υπερφαγικό επεισόδιο διακατέχεται από αισθήματα άγχους, ενοχής και ντροπής. Μετά από το επεισόδιο, θα προσπαθήσει να ξεφορτωθεί τις θερμίδες με αντισταθμιστικές ή εκκαθαριστικές μεθόδους όπως:

  • πρόκληση εμετού ή λήψη καθαρτικών/διουρητικών
  • υπερβολική γυμναστική
  • πολύωρη νηστεία προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσληψη βάρους

Όλα τα παραπάνω φυσικά συντελούν ώστε να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Έχει παρατηρηθεί ότι στα άτομα που πάσχουν από Νευρική Βουλιμία , η αυτοεκτίμηση επηρεάζεται σημαντικά από σκέψεις σχετικά με το βάρος και το σχήμα του σώματος και υπάρχει έντονος φόβος για αύξηση βάρους.

Συνήθως, τα άτομα που πάσχουν από Νευρική Βουλιμία είναι φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαρα.

Αδηφαγική Διαταραχή

Στην Αδηφαγική Διαταραχή πραγματοποιούνται συχνά επεισόδια υπερφαγίας, στα οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με την Νευρική Βουλιμία, το άτομο δεν καταφεύγει σε εκκαθαριστικές ή αντισταθμιστικές μεθόδους. Κατά την διάρκεια αυτών των επεισοδίων, ο πάσχων αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο και ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει. Τα άτομα που πάσχουν από Αδηφαγική Διαταραχή συνήθως είναι παχύσαρκα.

Για να διαγνωστεί η Αδηφαγική Διαταραχή απαιτείται η παρουσία κάποιων κριτηρίων όπως τα συχνά επεισόδια υπερφαγίας στα οποία καταναλώνεται αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα τροφής και η ύπαρξη αισθήματος απώλειας ελέγχου. Τα υπερφαγικά επεισόδια αυτά θα πρέπει να είναι συχνά και χαρακτηρίζονται από τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω κριτήρια όπου το άτομο:

  • τρώει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο
  • νιώθει σαν να το σπρώχνει μια ξένη δύναμη να φάει
  • τρώει χωρίς να πεινάει
  • τρώει χωρίς την παρουσία άλλων ατόμων
  • νιώθει ενοχές και δυσφορία μετά το υπερφαγικό επεισόδιο
  • τρώει μέχρι να νιώσει δυσφορία

Πώς αντιμετωπίζονται οι Διατροφικές Διαταραχές

Η αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών είναι μια σύνθετη διαδικασία και δεν είναι απλά θέμα αποκατάστασης του βάρους.

Ανάλογα με την περίσταση, ενδεχομένως να απαιτείται να λάβουν μέρος στην θεραπεία περισσότεροι από ένας εκπαιδευμένοι Επαγγελματίες Υγείας. Δηλαδή, εκτός από έναν ειδικά εκπαιδευμένο Διατροφολόγο, ενδέχεται να χρειάζεται και η συμβολή εκπαιδευμένου στις Διατροφικές Διαταραχές Ψυχοθεραπευτή ή και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Στις Διατροφικές Διαταραχές, ο στόχος είναι πρώτα να περιοριστούν οι δυσάρεστες συνέπειες των συμπτωμάτων της πάθησης. Στην συνέχεια, να αποκατασταθεί η μεταβολική λειτουργία του οργανισμού ώστε το άτομο να είναι έτοιμο για την αλλαγή και την μετέπειτα θεραπεία μέσω συμπεριφορικής διατροφικής εκπαίδευσης.

Αναζητάτε βοήθεια για Διατροφικές Διαταραχές;

Αν χρειάζεστε υποστήριξη για εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, μπορώ να σας βοηθήσω.

Είμαι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και έχω τις γνώσεις και την εμπειρία να σας υποστηρίξω. Οι υποστηρικτικές συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν και διαιδικτυακά ασχέτως με τον τόπο διαμονή σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί και θα χαρώ να σας γνωρίσω:

Μοιράσου το:

Διαβάστε ακόμη: