peponi

Το πεπόνι

Οι πιο γνωστές ποικιλίες πεπονιάς είναι:

  1. Μπανάνες: Πρώιμη ποικιλία με καρπούς κιτρινωπούς συνήθως σφαιρικού και μικρού μεγέθους. Αρκετά αρωματικά και καλής ποιότητας.

  2. Αργείτικες: Παράγουν τα γνωστά αργείτικα πεπόνια εξαιρετικής ποιότητας. Η σάρκα τους είναι λευκοπράσινη ή κιτρινοπράσινη γλυκιά και σχετικά σκληρή.

  3. Κρεμαστά χειμωνιάτικα: Όψιμη ποικιλία , με σφαιρικό ή ωοειδή καρπό και πρασινωπή σάρκα. Καλλιεργείται σε περιοχές της Πελοποννήσου.

  4. Κουνέλια: Οι καρποί της είναι αρωματικοί μετρίου ή μεγάλου μεγέθους. Η φλούδα τους είναι κίτρινη ή πορτοκαλί και η σάρκα λευκοκίτρινη.

Τόπος καταγωγής του πεπονιού θεωρείται η Ινδία και η Αφρική, στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές όπως τη Μεσόγειο. Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα, στις ΗΠΑ όπου πρώτος ο Κολόμβος έφερε τους σπόρους, στην Ισπανία και στην Τουρκία. Στη χώρα μας, καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή του.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το πεπόνι αποδίδει μόνο 35 kcal/100 g και μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Το πεπόνι περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά σε μικρές ποσότητες όπως βιταμίνη Β1,Β2,Β3,φυλλικό οξύ αλλά αυτά τα θρεπτικά συστατικά που αξίζει να αναφερθούν, τα οποία περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι: οι υδατάνθρακες, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α (με τη μορφή β – καροτένιου) και το κάλιο. Το πεπόνι δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Τέλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΠΟΝΙΟΥ ΑΝΑ 100 ΓΡ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

35 kcal

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

8,36 g

ΛΙΠΟΣ

0,28 g

ΠΡΩΤΕΪΝΗ

0,88 g

NEΡΟ

89,78g

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

322mcg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1(ΘΕΙΑΜΙΝΗ)

0,04mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2(ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ)

0,02mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 (ΝΙΑΣΙΝΗ)

0,57mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

42,20mg

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

17mcg

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

11mg

ΣΙΔΗΡΟΣ

0.21 mg

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

11mg

ΚΑΛΙΟ

309mg

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

17mg

Η ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα ScienceTech Diet 200A

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση πεπονιού βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και στην αύξηση της διούρησης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό. Σε μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει και τη δράση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Η βιταμίνη C που περιέχει, του προσδίδει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αποτρέπουν την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπρόσθετα η βιταμίνη Α που περιέχει , συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, στην αποφυγή της γήρανσης και στην ενίσχυση της όρασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πεπόνι περιέχει αδενοσίνη, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μοιράσου το: