Η διαλειμματική νηστεία είναι μια πρακτική διατροφής που τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον πολλών διατρεφόμενων.
Όπως αναφέρει και ο τίτλος της, περιλαμβάνει την εναλλαγή περιόδων νηστείας με περιόδους φαγητού. Στην περίοδο της νηστείας, επιτρέπεται η κατανάλωση είτε περιορισμένης είτε καθόλου τροφής. Αντίθετα, στις περιόδους φαγητού επιτρέπεται η κανονική κατανάλωση τροφίμων.
Τι ακριβώς μας προσφέρει όμως η διαλειμματική νηστεία και σε ποιούς απευθύνεται; Είναι ενδεδειγμένη πρακτική για όλους ή όχι; Όπως θα δείτε στην συνέχεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πριν υιοθετήσετε αυτό το μοντέλο διατροφής και δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε τίποτα, αν δεν μιλήσετε πρώτα με έναν επιστήμονα της διατροφής για να σας κατευθύνει.
Τύποι διαλειμματικής νηστείας
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να κάνετε διαλειμματική νηστεία.
Όλοι ανεξαιρέτως περιλαμβάνουν χωρισμό της ημέρας ή της εβδομάδας σε περιόδους φαγητού και νηστείας. Στην περίοδο νηστείας ή δεν τρώτε ή τρώτε ελάχιστα/καθόλου. Οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι περιγράφονται ακολούθως.
Διαλειμματική νηστεία 16/8
Περιλαμβάνει την παράλειψη του πρωινού και τον περιορισμό της καθημερινής περιόδου φαγητού σε 8 ώρες, όπως 1-9 μ.μ. Μετά νηστεύετε για 16 ώρες ενδιάμεσα.
Διαλειμματική νηστεία 5:2
Με αυτήν την μέθοδο, καταναλώνετε μόνο 500–600 θερμίδες σε δύο μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας, αλλά τρώτε κανονικά τις υπόλοιπες 5 ημέρες.
Eat-Stop-Eat
Η νηστεία Eat-Stop-Eat περιλαμβάνει νηστεία για 24 ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Για παράδειγμα, να μην τρώτε από το δείπνο τη μία μέρα μέχρι το δείπνο την επόμενη μέρα. Αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο διαδεδομένη όπως οι δυο πρώτες.
Με τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων σας, όλες αυτές οι μέθοδοι προκαλούν απώλεια βάρους, αρκεί να μην το αντισταθμίσετε τρώγοντας πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια των περιόδων φαγητού.
Πώς επηρεάζει τα κύτταρα και τις ορμόνες η διαλειμματική νηστεία;
Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής προφανώς και επηρεάζει τον οργανισμό και την βιοχημική ισορροπιά του.
Αυξητική ορμόνη (GH)
Τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης αυξάνονται έως και 5 φορές. Αυτό έχει οφέλη μεταξύ άλλων για την απώλεια λίπους και την μυική ανάπτυξη.
Ινσουλίνη
Παρατηρείται ότι υπάρχει βελτίωση στην ευαισθησία της ινσουλίνης και πτώση των επιπέδων της κάτι που σημαίνει ότι το συσσωρευμένο λίπος γίνεται πιο προσιτό στην αξιοποίηση του.
Κυτταρική επιδιόρθωση
Κατά την περίοδο που δεν τρώτε, τα κύτταρα του οργανισμού εκκινούν διαδικασία κυτταρικής επιδιόρθωσης.
Γονιδιακή έκφραση
Αναφέρονται αλλαγές στον τρόπο με τον οποιό λειτουργούν τα γονίδια. Ειδικότερα, σε σχέση με την μακροζωία αλλά και την γενικότερη προστασία από παθήσεις.
Διαλειμματική νηστεία και τα οφέλη της στην υγεία
Πολλές από τις έρευνες που αφορούν την διαλειμμαιτκή δίαιτα είναι μικρές ή έγιναν επάνω σε ζώα.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαντηθούν ακόμα πολλά ερωτήματα μέσα από έγκυρες έρευνες σε ανθρώπινους πληθυσμούς. Οι πρώτες μελέτες όμως και τα ευρήματα τους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Απώλεια βάρους
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά.
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Η διαλειμματική δίαιτα ενδέχεται να επιφέρει μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Φλεγμονή
Ορισμένες μελέτες φαίνεται ότι μειώνονται οι δείκτες φλεγμονής, που αποτελεί βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών.
Υγεία της καρδιάς
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια στο αίμα, τους φλεγμονώδεις δείκτες, το σάκχαρο του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη .
Όλα όσα προαναφέρθηκαν αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις .
Καρκίνος
Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο.
Υγεία του εγκεφάλου
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προστατεύει από τη νόσο του Alzheimer.
Σε ποιούς απευθύνεται – Ασφάλεια και Παρενέργειες
Εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσετε τη διαλειμματική νηστεία.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε διαβήτη ή προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν είστε γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει, έχετε ιστορικό αμμηνόρροιας ή αν είστε έγκυος/θηλάζετε. Τέλος, συμβουλή και καθοδήγηση πρέπει να αναζητήσουν και όσοι είναι λιποβαρείς ή ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Η διαλειμματική νηστεία δεν ταιριάζει σε όλους. Γι’ αυτό αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα ή να ακολουθήσετε αυτό τον τρόπο διατροφής απευθυνθείτε σ’ έναν διατροφολόγο. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να αξιολογήσει εάν σας ταιριάζει.
Επιστημονική υποστήριξη για διαλειμματική νηστεία
Επιθυμείτε να ξεκινήσετε διαλειμματική νηστεία και θέλετε να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό;
Είμαι Διατροφολόγος Διαιτολόγος στην Λάρισα και μπορώ να σας υποστηρίξω δια ζώσης ή διαδικτυακά. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε και θα χαρώ να σας εξυπηρετήσω:
- τηλεφωνήστε μου στο 2410418676
- επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας
- στείλτε μου email στο info@georgiamavrogianni.gr