γονιμότητα και διατροφή

Γονιμότητα και διατροφή

Η γονιμότητα και η σχέση της με την διατροφή

Γνωρίζατε ότι οι στατιστικές δείχνουν πως η υπογονιμότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας διεθνώς;

Η μειωμένη γονιμότητα είναι ένα φαινόμενο παγκοσμίων διαστάσεων και όλο και περισσότερα ζευγάρια στον δυτικό κόσμο, δυσκολεύονται να γίνουν γονείς για διάφορους λόγους. Τα δεδομένα που δημοσιεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρουν μάλιστα πώς η γονιμότητα μειώνεται αν και η μέση διάρκεια ζωής αυξάνεται.

Για τις γυναίκες ειδικότερα, ο αριθμός παιδιών ανά γυναίκα στις αναπτυσσόμενες χώρες μειώνεται σταδιακά, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην δημογραφική δομή της εκάστοτε χώρας.

Από τι επηρεάζεται η γονιμότητα

Η γονιμότητα της γυναίκας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, εσωτερικούς ή εξωτερικούς. Οι πιο συνηθισμένοι όμως λόγοι υπογονιμότητας είναι οι παρακάτω.

Ηλικία της γυναίκας

Όσο αυξάνεται η ηλικία μιας γυναίκας, μειώνεται όπως είναι φυσικό η γονιμότητά της.

Το σπέρμα του άντρα

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται είτε στη γυναίκα, είτε στον άντρα, ή και στους δύο. Θα πρέπει και ο άντρας από την πλευρά του να κάνει σπερμοδιάγραμα.

Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης αξιολογείται  ο όγκος του σπέρματος, η συγκέντρωση, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαριών.

Διαταραχές ωορρηξίας

Σ΄αυτή την περίπτωση η ωορρηξία είτε δεν συμβαίνει καθόλου, είτε  συμβαίνει αλλά όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε  διάφορους λόγους: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, υπερβολική παραγωγή προλακτίνης, ορμόνες και διαταραχές της υπόφυσης.

Ενδομητρίωση

Έχει συνδεθεί αρνητικά με τη λειτουργία των ωοθηκών, των σαλπίγγων και τη δεκτικότητα του ενδομητρίου. Η πιθανότητα να εμφανίζεται μειωμένη γονιμότητα συσχετίζεται με την σοβαρότητα της ενδομητρίωσης.

Παθολογία των σαλπίγγων

Ευθύνεται για το 20-25% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. ‘Όταν είναι προβληματικές οι σάλπιγγες, δεν επιτυγχάνεται σύλληψη ή μπορεί να επιτευχθεί εξωμήτρια κύηση.

Διατροφή και γυναικεία γονιμότητα

Σίγουρα, τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις αιτίες της υπογονιμότητας.

Μπορούν ωστόσο, να ελέγξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. H διατροφή και το υγιές σωματικό βάρος και για τους δύο συντρόφους μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα σύλληψης.

Μελέτη στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός γυναικών, έδειξε πως κάνοντας τις παρακάτω αλλαγές στη διατροφή και διασφαλίζοντας ένα «υγιές» βάρος, είναι μια πολύ καλή αρχή για να αυξηθεί η γονιμότητα σε μεγάλο ποσοστό.

Η διατήρηση ενός «υγιούς» βάρους συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας. Το μη φυσιολογικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και να διαταράξει τον ωορρηκτικό κύκλο. Για τις γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ίσο ή μεγαλύτερο από 25, η απώλεια κιλών μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που χαρακτηρίζονται ελλιποβαρείς, με ΔΜΣ κάτω από 18,5, μπορεί να εμφανίσουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή να σταματήσουν εντελώς την ωορρηξία.

Όσες γυναίκες συμμετέχουν τακτικά σε δραστηριότητες υψηλής έντασης, έχουν διατροφική διαταραχή ή ακολουθούν στερητικές δίαιτες, συχνά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Γονιμότητα και λιπαρά

Η κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών συμβάλλουν στη μείωση της γονιμότητας.

Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά τρανς λιπαρά είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με εκείνες που δεν κατανάλωναν τρόφιμα που περιείχαν τρανς λιπαρά.

Αντίθετα, οι πηγές καλών λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) ρυθμίζουν την ωορρηξία και βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων.

Ο ρόλος των φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών στη γονιμότητα

Οι μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές πρωτεΐνες, αυξάνει την γονιμότητα των γυναικών κατά 50%.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 25 γραμμαρίων φυτικών πρωτεινων σε αντίθεση με ζωικές πρωτεΐνες συνδέθηκε με 50% μικρότερο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω διαταραχών στην ωορρηξία στις γυναίκες άνω των 32 ετών. Πηγές φυτικών πρωτεινων αποτελούν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Σύνθετοι υδατάνθρακες και γονιμότητα

Η κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα των ωαρίων και να μειώσει συνεπώς τη γονιμότητα.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, φάνηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα υπογονιμότητας σε σχέση με  αυτές που κατανάλωναν καλύτερης ποιότητας υδατάνθρακες στις ενδεδειγμένες ποσότητες.

Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες και να προτιμώνται οι σύνθετοι υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

Γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και γονιμότητα

Μελέτες έδειξαν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας που οφείλεται στη διαταραχή της ωορρηξίας.

Η κατανάλωση 1-2 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως έχει συνδεθεί με αύξηση της γονιμότητας. Τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες γάλα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα ρυθμίζοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων του οργανισμού, όμως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθούν πλήρως οι μηχανισμοί που μεσολαβούν για τα ευεργετικα αποτελεσματα των πλήρων γαλ/κων στη γονιμότητα.

Φολικό οξύ και γονιμότητα

Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να λαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες φολικού οξέος μέσω της διατροφής τους αλλά και με μορφή συμπληρώματος.

Το φολικό οξύ έχει την ιδιότητα να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε φολικό οξύ αυξάνονται αρκετά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την επίτευξη της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου.

Εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος, ο γιατρός σε συνεργασία με τον εκπαιδευμένο Διατροφολόγο σε θέματα γονιμότητας θα καθορίσουν την απαιτούμενη δόση συμπληρώματος φυλλικού οξέως.

Διατροφή για γονιμότητα και εξειδικευμένη υποστήριξη

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και προσπαθείτε να γίνετε μαμά;

Έχω την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση για να σας υποστηρίξω διατροφικά σε αυτό το ταξίδι. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, μπορούμε να συνεργαστούμε δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας επιθυμείτε και θα χαρώ να σας εξυπηρετήσω:

διατροφή γονιμότητας

Μοιράσου το: