Αιτιολογία
Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι το προκαλεί, αρκετοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή του. Ο μη ισορροπημένος τρόπος διατροφής και ζωής , η συχνή λήψη αντιβιοτικών, το άγχος και οι ψυχολογικές διαταραχές, οι γαστρεντερικές μολύνσεις σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση του.
>Με βάση τα κριτήρια της Ρώμης διαχωρίζεται στις παρακάτω υποκατηγορίες:
- ΣΣΕ με δυσκοιλιότητα :>25% των κενώσεων σκληρά κόπρανα , <25% των κενώσεων υδαρή κόπρανα
- ΣΣΕ με διάρροια: >25% υδαρή κόπρανα , <25% σκληρά κόπρανα
- ΣΣΕ με εναλλαγές δυσκοιλιότητας – διάρροιας >25% σκληρά κόπρανα, >25% υδαρή κόπρανα
- ΣΣΕ απροσδιόριστο <25% σκληρά κόπρανα , <25% υδαρή κόπρανα
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του ΣΕΕ ποικίλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
- Κοιλιακός πόνος
- Κράμπες
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Φούσκωμα
- Αέρια
Αντιμετώπιση
Το άτομο θα πρέπει να κατανοήσει τι προκαλεί τα επεισόδια δυσφορίας.
Σπουδαίο εργαλείο αποτελεί η καταγραφή ημερολογίου της κατανάλωσης τροφίμων, των συναισθημάτων του ατόμου και της δραστηριότητάς του.
➢Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη διατροφή καθώς μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Πιο συγκεκριμένα:
- Καταναλώστε τα γεύματα σε σταθερές ώρες. Καταναλώνοντας τα γεύματα σας την ίδια ώρα κάθε μέρα, διευκολύνετε τη λειτουργία του εντέρου.
- Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα: Μ’ αυτό τον τρόπο μετριάζετε την ποσότητα τροφής που κινείται στο έντερο.
- Είναι σημαντική η καλή μάσηση και η κατάποση της τροφής με αργό ρυθμό, ώστε να αποφεύγετε να καταπίνετε πολύ αέρα που οδηγεί σε φούσκωμα και μετεωρισμό.
- Σε περιόδους έντονων συμπτωμάτων ή διάρροιας, μπορείτε να ανακουφίσετε το έντερο, καταναλώνοντας ελαφριές και εύπεπτες τροφές, μετριάζοντας την κατανάλωση φυτικών ινών.
- Συστήνεται η λήψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες σε περίπτωση δυσκοιλιότητας. Προχωρήστε στη σταδιακή αύξηση τους για την αποχή εμφάνισης συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, αέρια ή κράμπες.
- Καλύψτε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε υγρά. Χωρίς αρκετό νερό και υγρά μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα.
- Προσοχή στα ροφήματα που καταναλώνετε:Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί να διεγείρουν το έντερο, προκαλώντας διάρροια. Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν σάκχαρα-αλκοόλες όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη και η ξυλιτόλη μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν διάρροια, ενώ τα αναψυκτικά είναι πιθανό να προκαλέσουν αέρια.
- Προσοχή στα FODMAPS: Το ακρωνύμιο FODMAPs αναφέρεται σε υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που δεν απορροφώνται επαρκώς κατά τη διέλευσή τους από το λεπτό έντερο με αποτέλεσμα να μεταβολίζονται από τους μικροοργανισμούς του παχέος εντέρου και να παράγουν αέρια και άλλες ουσίες. Ο περιορισμός των FODMAPs έχει φανεί ότι βελτιώνει το κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα, τα αέρια και τη διάρροια σε ασθενείς με ΣΕΕ.
- Η άσκηση βελτιώνει το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με ΣΕΕ. Ακόμη και 30 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως μέτριας έντασης περπάτημα ή γιόγκα, πέντε φορές την εβδομάδα βοηθάει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
- Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τα συμπτώματα και μειώνει την ανάγκη πρόσληψης καφέ την επόμενη μέρα , η υπερβολική πρόσληψη του οποίου επιδεινώνει τη διάρροια.
- Διαχείριση άγχους και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μόνοι σας.
- Τα προβιοτικά (μέσω της διατροφής αλλά και ως συμπλήρωμα) έχει φανεί από μελέτες ότι βοηθάνε στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ΣΕΕ.
- Σε φάση έξαρσης είναι πιθανό το άτομο να χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή. Αυτό θα το κρίνει ο γαστρεντερολόγος που το παρακολουθεί.