Θρεπτικά συστατικά
Πολλοί διατροφικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Ωστόσο, τόσο η έλλειψη, όσο και το πλεόνασμα θρεπτικών ουσιών μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
- Ιώδιο: Το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αποτελούνται από ιώδιο, ενώ η έλλειψή του είναι η νούμερο ένα αιτία δυσλειτουργίας του θυρεοειδή παγκοσμίως. Τόσο η ανεπάρκεια ιωδίου όσο και η περίσσεια έχουν σημαντικούς κινδύνους. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή.
- Βιταμίνη D: Η έλλειψή της συνδέεται με τη νόσο Χασιμότο , καθώς σύμφωνα με μία έρευνα περισσότερο από το 90% των ασθενών που μελετήθηκαν είχαν έλλειψη Βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν η άμεση αιτία της νόσου ή το αποτέλεσμα αυτής. Επιπλέον, ο υπερθυρεοειδισμός γνωρίζουμε ότι προκαλεί απώλεια οστικής μάζας, η οποία χειροτερεύει με την έλλειψη βιταμίνης D, την οποία συναντάμε συχνά σε ανθρώπους με υπερθυρεοειδισμό.
- Σελήνιο: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση σεληνίου στο σώμα βρίσκεται στον θυρεοειδή αδένα, ενώ αποτελεί δομικό συστατικό κάποιων ενζύμων που είναι καίριας σημασίας για την ομαλή λειτουργία του. Αποτελεί ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο και έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη γνωστική λειτουργία, στη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και στο ποσοστό θνησιμότητας. Χρειάζεται προσοχή γιατί η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία ή ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.
- Βιταμίνη Β12: Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 30% των ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες του θυρεοειδή έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12.
- Βρογχοκηλογόνες ουσίες: Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο απελευθερώνουν μία ουσία που μπορεί να επηρεάσει την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Ωστόσο, το ζέσταμα των σταυρανθών λαχανικών εξουδετερώνει μεγάλο μέρος ή όλο αυτό το δυνητικό βρογχογόνο αποτέλεσμα. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους συνήθως προκαλεί πρόβλημα μόνο όταν συνοδεύεται από έλλειψη ιωδίου. Η σόγια είναι ένα άλλο πιθανό βρογχοκηλογόνο. Οι ισοφλαβόνες στη σόγια μπορούν να μειώσουν τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών, ωστόσο πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή της δεν προκαλεί υποθυρεοειδισμό σε άτομα με επαρκή αποθέματα ιωδίου. Βέβαια, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Τροφές, Συμπληρώματα και Φαρμακευτική Αγωγή
- Μία φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή είναι πιθανό να αλληλεπιδράσει με κάποια κοινά συμπληρώματα διατροφής. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη συμπληρώματος ασβεστίου θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 4 ώρες από την πρόσληψη της αγωγής για τον θυρεοειδή.
- Ο καφές και τα συμπληρώματα φυτικών ινών, μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την απορρόφηση της αγωγής, γι’ αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να τα καταναλώνουν με διαφορά μίας ώρας.
- Το πικολινικό χρώμιο, που λαμβάνεται για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να επηρεάσει την αγωγή για τον θυρεοειδή γι’ αυτό η πρόσληψή του θα πρέπει να γίνεται με διαφορά 3-4 ωρών.