OI SPOROI POY XARIZOYN YGEIA

Οι σπόροι που χαρίζουν υγεία

Παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά τα οφέλη των 5 από τους πιο υγιεινούς σπόρους.

1. Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και Ω-3 λιπαρών και κυρίως άλφα-λινολενικού οξέως (ALA). Για την καλύτερη πρόσληψη των Ω-3 λιπαρών είναι προτιμότερο να καταναλώνεται αλεσμένος. Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης μαγνήσιο, μαγγάνιο, θειαμίνη (βιταμίνη Β1) , πολυφαινόλες και κυρίως λιγνάνες, που είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Επίσης έχουν αντικαρκινική δράση. Όπως προκύπτει από διάφορες μελέτες ο λιναρόσπορος συντελεί στη μείωση της χοληστερόλης και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η αρτηριακή πίεση, του σακχάρου ακόμη και του κινδύνου εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου. Επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας , λόγω των διαλυτών φυτικών ινών που περιέχει.

2. Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά μεταξύ των οποίων, φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά, Ω-6 λιπαρά, μαγνήσιο, μαγγάνιο, θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και πολυφαινόλες. Σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να αυξήσουν το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) στον οργανισμό που καταπολεμά φλεγμονές ενώ μειώνουν και το σάκχαρο του αίματος μετά από το γεύμα καθώς και τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες , απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού και διογκώνονται στο στομάχι με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόωρα το αίσθημα κορεσμού.

3. Σουσάμι

Το σουσάμι, το οποίο καταναλώνεται και ως ταχίνι, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, Ω-6, μαγνήσιο, μαγγάνιο καθώς και λιγνάνες και ειδικά σεσαμίνη. Από μελέτη προέκυψε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά 50 γρ. σκόνη από σπόρους σουσαμιού για πέντε εβδομάδες, είχαν σημαντική πτώση στα επίπεδα της χοληστερόλης , αλλά και καλύτερη ρύθμιση των γυναικείων ορμονών. Επιπλέον το σουσάμι βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών και του οξειδωτικού στρες που επιδεινώνει τα συμπτώματα πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας. Επιπλέον έχει ευεργετική δράση σε ανθρώπους με έντονη σωματική δραστηριότητα όπως π.χ. οι αθλητές καθώς μειώνει τον κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών και το οξειδωτικό στρες.

4. Κολοκυθόσποροι

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πολύ δημοφιλείς και αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, μονοακόρεστων λιπαρών και Ω-6 λιπαρών. Επίσης περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτοστερολών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή διατροφική αξία και ως εκ τούτου έχει παρατηρηθεί ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου ενώ συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Επίσης συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λίθων στην ουροδόχο κύστη. Αντιστοίχως το έλαιο κολοκυθόσπορου βελτιώνει τα συμπτώματα των διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος. Λόγω της σημαντικής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο και τρυπτοφάνη , έχoυν καταπραϋντικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

5. Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, σελήνιο και μαγνήσιο.

Συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών και άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Από έρευνα φάνηκε ότι η κατανάλωση ηλιόσπορων πάνω από 5 φορές εβδομαδιαίως, σχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (πρωτεΐνη οξείας φάσης που συνθέτει ο οργανισμός όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια φλεγμονώδη κατάσταση). Τέλος το σελήνιο που περιέχουν, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς αδένα. 

Μπορείτε να καταναλώσετε τους παραπάνω σπόρους σε σαλάτες, σε smoothies ακόμη και μέσα στο γιαούρτι.

Μοιράσου το:

Διαβάστε ακόμη: