ισορροπημένη διατροφή

Ισορροπημένη διατροφή: Μύθοι και αλήθειες

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται πολύ συχνά και ανά διαστήματα απασχολεί τον περισσότερο κόσμο.

Τι ισχύει όμως τελικά; Πώς ορίζεται η ισορροπημένη διατροφή και ποιές είναι οι θεμελιώδεις αρχές της; Είναι μια συνεχόμενη περιοριστική δίαιτα ή όχι; Τι μας προσφέρει αν την ανάγουμε σε στάση ζωής και τί μπορεί να συμβεί αν δεν την ακολουθήσουμε;

Ερωτήματα πολλά, που όπως θα διαπιστώσετε εύκολα και εσείς διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, άπτονται της δημόσιας υγείας και ευεξίας.

Ισορροπημένη διατροφή & σύγχρονη πραγματικότητα

Όλοι μας, απασχολημένοι με τη φροντίδα των υποχρεώσεων αλλά και των αγαπημένων μας, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πολλαπλούς ρόλους. Συχνά αφήνουμε τελευταία την αυτοφροντίδα συνεπώς παραμερίζουμε τελείως και την έννοια της ισορροπημένης διατροφής.

Ξεχνάμε όμως πως για να μπορέσουμε να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες, πρέπει να φροντίσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Συνήθως τρώμε βιαστικά μεταξύ των υποχρεώσεων και παραλείπουμε γεύματά λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

Πολλές φορές πάλι αποφεύγουμε το φαγητό επειδή «πρέπει να κάνω δίαιτα» για να χάσουμε βάρος. Το φαγητό λοιπόν κάποιες φορές γίνεται εχθρός. Η επιθυμία για άμεση απώλεια βάρους με μαγικό τρόπο και οποιοδήποτε κόστος, αγνοεί τις ανάγκες του οργανισμού και τη σχέση μας με την τροφή.

Τι είναι και πού μας οφελεί η ισορροπημένη διατροφή

Το φαγητό εξ’όρισμού είναι ευχάριστο και προορίζεται για να το απολαύσουμε. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά της αυτο-φροντίδας. Κυριολεκτικά τροφοδοτεί το σώμα και του δίνει ζωή και ενέργεια.

Το φαγητό επίσης μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και ικανοποίηση με διαφορετικούς τρόπους. Από την σπιτική σπανακοτυρόπιτα που έφτιαχνε η γιαγιά μας, ή το γλυκό που τρώγαμε με την κολλητή μας στην απογευματινή βόλτα και βγάζαμε τα εσώψυχα μας.

Ένα ισορροπημένο γεύμα αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο, τρόφιμα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη και φρέσκες τροφές. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται η σεροτονίνη, η ορμόνη της καλής διάθεσης. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, παρέχουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και συμβάλλουμε στην στην καλή σωματική υγεία και στην προστασία από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και διάφορες μορφές καρκίνου, μπορούν να προληφθούν με την ισορροπημένη διατροφή!

Συνέπειες αν δεν κάνουμε ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία μας.

Η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου ΙΙ , το μεταβολικό σύνδρομο, η δυσκοιλιότητα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η σιδηροπενική αναιμία είναι κάποιες μόνο παθήσεις που βελτιώνονται ή προλαμβάνονται με την κατάλληλη διατροφική αγωγή.

Αντίθετα, η τήρηση μιας ελλιπούς σε θρεπτικά συστατικά δίαιτας ευνοεί την εμφάνιση υπερφαγικών επεισοδίων που σχετίζονται με τις Διατροφικές Διαταραχές. Αν ο οργανισμός μας δεν τραφεί σωστά, θα ζητήσει να ξανατραφεί. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Εάν περάσουν πολλές ώρες χωρίς φαγητό, το σώμα υπολειτουργεί. Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να έχουμε καθαρή σκέψη. Μπορεί να υπάρχουν σημάδια κόπωσης, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, πονοκέφαλος και νευρικότητα.

Η τροφή δίνει στο σώμα λοιπόν την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων στις σωστές αναλογίες συμβάλλει στο να είναι κάποιος πιο αποδοτικός όλη την ημέρα.

Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε ισορροπημένη διατροφή

Η επάρκεια σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντική ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού. 

Επιπλέον, σημαντική είναι η τήρηση των κατάλληλων συνδυασμών τροφίμων,  η πρόσληψη της σωστής ποσότητας και η ύπαρξη ποικιλίας. Τέλος, η προσαρμογή της διατροφής στον τρόπο ζωής και στις προτιμήσεις του ατόμου είναι θεμελιώδους σημασίας.

Εν κατακλείδι, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που προάγει την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, εξασφαλίζοντας του κατά συνέπεια και ένα φυσιολογικό βάρος.

Επιστημονική υποστήριξη για ισορροπημένη διατροφή

Σας απασχολεί το θέμα της σχέσης σας με την τροφή και θέλετε να θέσετε σωστές βάσεις στον τρόπο που διατρέφεστε;

Είμαι Διατροφολόγος Διαιτολόγος στην Λάρισα και μπορώ να σας υποστηρίξω δια ζώσης ή διαδικτυακά μέσω Online συνεδριών. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί και θα χαρώ να συνεργαστούμε:

Μοιράσου το: