Βοηθά στην απώλεια βάρους.
Η άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή βοηθάει στη βελτίωση της σύστασης του σώματος , στην καύση του λίπους και στη διασφάλιση της μυϊκής μάζας.
Επιπλέον, βοηθάει εμμέσως στην καλύτερη διαχείριση της συναισθηματικής πείνας (να στραφεί κάποιος στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους).
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
Η τακτική άσκηση φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη , βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Αντίθετα, η έλλειψη της παράλληλα με μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κοιλιακού λίπους, και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου.
Θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, ώστε να αντιμετωπίζει τις μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις.
Έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία.
Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση βελτιώνουν τη διάθεση και συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και βοηθά στη χαλάρωση.
Η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την άσκηση δρα ευεργετικά στην ποιότητα του ύπνου αλλά και στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να αποκοιμηθεί κάποιος. Χρειάζεται προσοχή στην ένταση αλλά και στη διάρκεια της άσκησης, διότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο.
Είναι ευεργετική για τους μύες και τα οστά. Η άσκηση που περιλαμβάνει βάρη, σε συνδυασμό με την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης οδηγούν σε αύξηση της μυϊκής μάζας. Καθώς η μυϊκή μάζα τείνει να μειώνεται με την ηλικία η άσκηση καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μειώνει την απώλειά της και συνεπώς τον κίνδυνο για τραυματισμούς. Τέλος, η άσκηση αυξάνει την οστική πυκνότητα και την ευκινησία των ηλικιωμένων με αρθρίτιδα.
Έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και στη μνήμη.
Με την αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά την εκγύμναση, αυξάνεται η ροή αίματος και οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Με αποτέλεσμα, ο οργανισμός να παράγει ορμόνες που προάγουν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων. Τέλος, η συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική στις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς η γήρανση σε συνδυασμό με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου.
Δημιουργεί συνθήκες για καλύτερη σεξουαλική ζωή.
Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνει τους μύες και βελτιώνει την ευλυγισία. Όλα αυτά, μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες βελτίωσης της σεξουαλικής ζωής, ενώ σύμφωνα με έρευνες η άσκηση φαίνεται να αυξάνει και την ερωτική επιθυμία.
Επιλέξτε το είδος της άσκησης που απολαμβάνετε. Μ’ αυτό τον τρόπο έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες η άσκηση να αποτελεί ένα ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητας σας για πολλά χρόνια και όχι για λίγους μήνες.