Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ένας από τους θεμελιώδεις και ωφέλιμους παράγοντες αυτής της τόσο ξεχωριστής περιόδου για την ζωή μας γυναίκας.
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, όλα είναι τόσο διαφορετικά. Από το 1ο κιόλας τρίμηνο κύησης, εμφανίζονται αλλαγές στο σώμα, αλλαγές στην βιοχημεία του οργανισμού και την διάθεση.
Τόσο από την αρχή της εγκυμοσύνης, όσο και μέχρι την ολοκλήρωση της, ο τρόπος θρέψης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και να τύχει της ανάλογης προσοχής και υποστήριξης. Μόνο έτσι, οι μελλοντικοί οι γονείς αλλά και οι επιστήμονες υγείας που υποστηρίζουν μια έγκυο γυναίκα, θα μπορέσουν να προσφέρουν το κατάλληλο πλαίσιο για την εξασφάλιση της πλήρους θρέψης της μαμάς και του εμβρύου.
Ενημερωτικά, ανάλογα με το τρίμηνο κύησης αλλάζουν και οι ανάγκες στα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα. Αυτό από μόνο του, είναι σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και για τη διατήρηση της υγείας της εγκύου.
Τι είναι απαραίτητο να έχει η διατροφή στην εγκυμοσύνη
Τα θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσληφθούν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D.
Επιπλέον, σημαντική για την διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι η επαρκής πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων. Επομένως, ιδανικές τροφές για μια έγκυο γυναίκα είναι όλες εκείνες που περιέχουν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Ποιές είναι όμως αυτές;
Σημαντικές τροφές για μια διατροφή στην εγκυμοσύνη
Υπάρχουν διάφορες ομάδες τροφίμων που περιέχουν τα πολύτιμα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά.
Σίδηρος
Το κόκκινο κρέας είναι πηγή ζωικής πρωτεΐνης αλλά και πλούσια πηγή σιδήρου. Θα πρέπει να προτιμούνται τα άπαχα κομμάτια από τα οποία έχει αφαιρεθεί το ορατό λίπος. Προτεινώμενη κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα.
Επίσης, πηγή ζωικής πρωτεΐνης αποτελούν και τα πουλερικά από τα οποία πρέπει να αφαιρούμε την πέτσα.
Ασβέστιο
Το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν το πολύτιμο ασβέστιο που χρειάζεται μια έγκυος κατά την διατροφή στην εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, απαιτούνται 3-4 μερίδες κάθε μέρα.
Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, οι λαχανίδες, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα κυρίως), το σουσάμι και οι σαρδέλες.
Φυλλικό οξύ
Λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα μπιζέλια και το μαρούλι. Θα πρέπει να καταναλώνονται 2-3 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα.
Φρούτα πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι φράουλες, τα ακτινίδια. Συστήνεται κατανάλωση 3-4 φρούτων την ημέρα.
Επίσης, υπάρχουν όσπρια που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές πρωτεΐνες όπως οι φακές και τα φασόλια. Συστήνεται κατανάλωση τους1-2 φορές την εβδομάδα.
Λιπαρά οξέα & Βιταμίνη D
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι απαραίτητα 1-2 φορές την εβδομάδα. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια τα οποία πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα όπως σαρδέλα, κολιός και γόπα. Η σαρδέλα και ο γαύρος προτείνεται να καταναλώνονται με το κόκκαλο.
Τι δεν πρέπει να περιέχει μια διατροφή για εγκύους
Κατά την εγκυμοσύνη, μια έγκυος γυναίκα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγει ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά, ωμά θαλασσινά, ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα, μή παστεριωμένα αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιπρόσθετα, πρέπει να αποφεύγει και οποιοδήποτε προϊόν περιέχει και έτοιμα ή προμαγειρεμένα τρόφιμα που δεν θα ξαναζεσταθούν για την αποφυγή κινδύνου σαλμονέλωσης, λιστερίωσης και τοξοπλάσμωσης.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγονται επίσης ορισμένα είδη ψαριών επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Τα ψάρια που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι ο σολομός , ο ξιφίας και το σκουμπρί.
Σχετικά με το αλάτι, η κατανάλωση του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια την ημέρα. Αντίθετα, η πρόσληψη νερού πρέπει να είναι τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ημερησίως.
Καφές και εγκυμοσύνη
Η κατανάλωση μέχρι και 200 mg καφεΐνης ημερησίως είναι κάτι φυσιολογικό για μια έγκυο γυναίκα. Είναι σημαντικό όμως, σε αυτήν την ποσότητα να συνυπολογιστούν όλες οι πηγές καφεΐνης ημερησίως (σοκολάτα , καφέ, τσάι, αναψυκτικά).
Αλκοόλ και εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες που εγκυμονούν πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.
Το οινόπνευμα είναι μια ξένη και τοξική ουσία για τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο έμβρυο σε όλα τα στάδια της κύησης. Για την ακρίβεια, ο κίνδυνος λειτουργεί αναλογικά και αυξάνεται όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει μια έγκυος γυναίκα.
Κάπνισμα και εγκυμοσύνη
Τέλος, ιδανικά η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να ξεκινά πριν τη σύλληψη.
Ο καπνός είναι σοβαρή απειλή για το έμβρυο και όσες γυναίκες καπνίζουν κατά την διάρκεια στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές.
Εξειδικευμένη υποστήριξη για διατροφή στην εγκυμοσύνη
Είστε σε περίοδο εγκυμοσύνης και θέλετε να θρέψετε πλήρως τον εαυτό σας; Επιθυμείτε να δώσετε στο παιδί σας όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από την αρχή της ζωής του;
Έχω την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση για να σας υποστηρίξω διατροφικά σε αυτό το ταξίδι. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, μπορούμε να συνεργαστούμε δια ζώσης ή διαδικτυακά.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας επιθυμείτε και θα χαρώ να σας εξυπηρετήσω:
- τηλεφωνήστε μου στο 2410418676
- επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας
- στείλτε μου email στο info@georgiamavrogianni.gr