Μπανάνες: Πρώιμη ποικιλία με καρπούς κιτρινωπούς συνήθως σφαιρικού και μικρού μεγέθους. Αρκετά αρωματικά και καλής ποιότητας.
Αργείτικες: Παράγουν τα γνωστά αργείτικα πεπόνια εξαιρετικής ποιότητας. Η σάρκα τους είναι λευκοπράσινη ή κιτρινοπράσινη γλυκιά και σχετικά σκληρή.
Κρεμαστά χειμωνιάτικα: Όψιμη ποικιλία , με σφαιρικό ή ωοειδή καρπό και πρασινωπή σάρκα. Καλλιεργείται σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Κουνέλια: Οι καρποί της είναι αρωματικοί μετρίου ή μεγάλου μεγέθους. Η φλούδα τους είναι κίτρινη ή πορτοκαλί και η σάρκα λευκοκίτρινη.
Τόπος καταγωγής του πεπονιού θεωρείται η Ινδία και η Αφρική, στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές όπως τη Μεσόγειο. Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα, στις ΗΠΑ όπου πρώτος ο Κολόμβος έφερε τους σπόρους, στην Ισπανία και στην Τουρκία. Στη χώρα μας, καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή του.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το πεπόνι αποδίδει μόνο 35 kcal/100 g και μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Το πεπόνι περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά σε μικρές ποσότητες όπως βιταμίνη Β1,Β2,Β3,φυλλικό οξύ αλλά αυτά τα θρεπτικά συστατικά που αξίζει να αναφερθούν, τα οποία περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι: οι υδατάνθρακες, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α (με τη μορφή β – καροτένιου) και το κάλιο. Το πεπόνι δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Τέλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΠΟΝΙΟΥ ΑΝΑ 100 ΓΡ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ | 35 kcal |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ | 8,36 g |
ΛΙΠΟΣ | 0,28 g |
ΠΡΩΤΕΪΝΗ | 0,88 g |
NEΡΟ | 89,78g |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α | 322mcg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1(ΘΕΙΑΜΙΝΗ) | 0,04mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2(ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ) | 0,02mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 (ΝΙΑΣΙΝΗ) | 0,57mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C | 42,20mg |
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ | 17mcg |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ | 11mg |
ΣΙΔΗΡΟΣ | 0.21 mg |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ | 11mg |
ΚΑΛΙΟ | 309mg |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ | 17mg |
Η ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα ScienceTech Diet 200A
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση πεπονιού βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και στην αύξηση της διούρησης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό. Σε μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει και τη δράση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Η βιταμίνη C που περιέχει, του προσδίδει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αποτρέπουν την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπρόσθετα η βιταμίνη Α που περιέχει , συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, στην αποφυγή της γήρανσης και στην ενίσχυση της όρασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πεπόνι περιέχει αδενοσίνη, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.